Etter en lang debatt om likekjønnet vielse lørdag kveld sier sogneprest Sølvi Lewin at Kirken bør vurdere å si fra seg vielsesretten.

— Kirken bør vurdere å kutte ut alle vielser. Det kan være en mulig løsning og en hjelp til å leve videre med to forskjellige syn, sier Lewin til avisen Dagen.

Da hadde kirkemøtets maratondebatt om «ekteskapsforståelsen» holdt på til over midnatt natt til søndag.

Lewins tanke om at Kirken sier fra seg vielsesretten, er ikke et av de framlagte forslagene som kirkemøtet debatterte i Kristiansand.

Det ene alternativet som diskuteres, er rett og slett ikke å endre Den norske kirkens ekteskapsforståelse - og dermed ikke innføre liturgi for forbønn eller vielse av likekjønnede. Elleve av de 19 medlemmene i komiteen som jobber med homofilisaken, mener det er best å la liturgien være som den er, skriver Vårt Land.

Fem av medlemmene ønsker å innføre forbønnsliturgi for borgerlig inngåtte ekteskap mellom likekjønnede par, mens tre medlemmer går inn for kirkebryllup for homofile. De to biskopene Solveig Fiske fra Hamar og Laila Riksaasen Dahl fra Tunsberg har allerede gjort det klart at de kommer til å gå inn for det siste forslaget. De tilhører begge bispeflertallet som ønsker at Kirken skal kunne vie homofile par, men gikk i fjor høst inn for forbønnsliturgi som et kompromiss.

Det ble lørdag foreslått to kompromissforslag, skriver Dagen. Det ene er innføring av en forbønnsliturgi for likekjønnede par hvor kirken likevel fastholder Kirkens tradisjonelle ekteskapssyn. Det andre er en forbønnsliturgi hvor Kirken kan be for likekjønnet samliv, men uten at denne liturgien skal kobles til en spesiell ekteskapsforståelse.

Kirkemøtet skal gjøre vedtak i saken på tirsdag. (©NTB)