Det viser boligsalgstallene fra Eiendom Norge som er bransjeforeningen til norske eiendomsmeglere. Tallene gjelder omsetning av bruktboliger, og omfatter ikke nybygg, fritidsboliger eller næringseiendom.

I Kristiansand ble det solgt 1719 boliger i 2014, 47 flere enn i 2013. Den nominelle prisøkningen i byen var på 5,9 prosent. Det opplyser administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.

Landsgjennomsnittet i 2014 viste en prisøkning på 8,1 prosent på bruktboliger.

Annerledes i Agder

— Kristiansand og Agder er annerledes enn resten av landet. Først og fremst fordi det bygges mer her. Utbudet av boliger er lavere i Trondheim, Oslo, Bergen og Stavanger. For ikke å snakke om Tromsø, der prisene steg med 16 prosent i fjor. Men mot slutten av fjoråret, kom Sørlandet mer i takt med resten av landet, sier daglig leder Jøran Flakk i DnB Eiendom i Kristiansand.

— I snitt tok det 84 dager å selge en bolig på Sørlandet i fjor. 66 prosent av disse ble solgt under prisantydning, forteller Flakk.

Salgstiden er tradisjonelt lengst i Aust-Agder. I Kristiansand er den 60 dager.

Rentenedgang og arbeidsmarked

Boligmarkedet bremset kraftig opp i 2013 med en prisnedgang på 5,6 prosent.

— I første halvdel av 2014 gikk det fortsatt tregt, men det siste halve året har det vært en markert endring i markedet, sier Flakk som bekrefter at trenden fortsetter inn i det nye året.

Administrerende direktør Øyvind Aasen i Sørmegleren har cirka 30 prosent av omsetningen av bruktboliger på Sørlandet, og forteller om et mer stabilt boligmarked det siste halve året. Foto: Jan Oddvar Eide

— Det er ingen bonanza, men boligmarkedet har vært mer stabilt det siste halve året. På den ene siden virker rentenedsettelsen og lav arbeidsledighet positivt inn. På den andre siden fører lavere oljepris og usikkerhet i arbeidsmarkedet til at folk er forsiktige, sier administrerende direktør Øyvind Aasen i Sørmegleren, som har cirka 30 prosent av boligomsetningen i sin portefølje.

Høyere fart inn i året

Eiendomsmeglerne Fædrelandsvennen har snakket med antyder alle at det så langt i det nye året er flere på visning og at omsetningstiden går ned.— Det er tidlig å si noe bestemt. Vi har cirka ti prosent av markedet for bruktboliger, men sammenlignet med januar i fjor har vi så langt solgt dobbelt så mange objekter. Vi opplever også kontant respons etter visning. Det er nytt sammenlignet med i fjor, sier Jøran Flakk i DnB Eiendom.

Forventer prisøkning

Han forventer en videre stabil prisutvikling gjennom året, og antyder en prisvekst på tre prosent for 2015.

Regionleder Claus Eftevaag forteller om høyere aktivitet i boligmarkedet etter nyttår. Foto: Jarle R. Martinsen

— Det er jevnt over trygghet for arbeidsplassene. Vi tror ikke prisnedgangen på olje vil få store konsekvenser for arbeidsplassene her. Samtidig er renta rekordlav, og bankene er mer på tilbudssiden når det gjelder lån, sier Flakk.Regionleder Claus Eftevaag i Eiendomsmegler1 i Agder sier:

— Desember er en rolig måned. Det ble mer fart i januar. Det er mange på visning, salgene går kjappere, det er mer optimisme samtidig som renta aldri har vært så lav, sier Eftevaag.