Det er hovedkonklusjonen fra en fem dagers konferanse om katastrofeberedskap, som ble avsluttet i Kobe i Japan lørdag. Den enorme flodbølgen som rammet Sør-Asia 2. juledag dannet et dystert bakteppe for konferansen.— Alle som bor i områder som er utsatt for store naturkatastrofer fortjener et system for tidlig varsling, sa Jan Egeland, som er visegeneralsekretær for nødhjelp og katastrofeberedskap, da Kobe-konferansen ble avsluttet.

— Flodbølgen, eller tsunamien, 2. juledag var en vekker for oss alle, understreker Egeland. Katastrofen har kostet minst 225.000 menneskeliv og enorme materielle ødeleggelser i mange land i Sør- og Sørøst-Asia.

Delegatene i Kobe er også enige om at tallet på omkomne etter naturkatastrofer må reduseres og helst halveres. Men det er sparsomt med detaljer om hvordan dette skal kunne gjennomføres.

Representanter for FN-systemet har lovet at et varslingssystem i Indiahavet skal stå klart i løpet av 12 til 18 måneder. Salvano Briceno, som leder FN-kontoret for katastrofebegrensning, sier at 8 millioner dollar (rundt 50 millioner kroner) for etablering av systemet allerede er sikret. (©NTB)