Vil Tone Hødnebø med sin femte diktsamling «Nedtegnelser» finne nok gehør hos juryen? Tør juryen for barne— og ungdomslitteratur belønne Bjørn Arild Ersland for en så smal bok som «Onkel Arne; Moderne fiskerier»? Mange vil nok hevde at Nikolaj Frobenius' «Jeg skal vise dere frykten» bør sikres en Bragepris i år, og at Bjørn Westlies «Fars krig» er like opplagt Bragepris-vinner som Olav Njølstad og hans «Jens Chr. Hauge - fullt og helt».Prisene er på 75.000 kroner og en Brage-statuett laget av kunstneren Børre Larsen.

Nikolaj Frobenius har med «Jeg vil vise dere frykten» skrevet en biografisk roman om den amerikanske forfatteren Edgar Allan Poe, som særlig er kjent for sine mørke og gruoppvekkende fortellinger.

I årets roman «Jeg forbanner tidens elv» vender Per Petterson tilbake til Arvid Jensen og hans familie, og boken har klare tråder tilbake til Pettersons tidligere romaner. Gunhild Øyehaug har i «Vente, blinke» skrevet en annerledes roman der handlingen blant annet dreier seg om det inautentiske og lengselen etter å bli verdsatt.

I «Adjutanten» beskriver Jørgen Norheim en prøyssisk eksoffiser som bosetter seg i en avkrok av Norge. (©NTB)