— Dette landet har vist stor respekt for Rosa Parks siden hun døde. Jeg er takknemlig for den respekten, men jeg ville vært mer takknemlig hvis landet viste sin respekt gjennom handlinger, sa senator Hillary Rodham Clinton.- Vi må huske at vi kan ha vårt eget Rosa Parks-øyeblikk hver gang vi hjelper noen som blir dårlig behandlet, sa USAs tidligere førstedame.

Rundt 4.000 sørgende fylte Greater Grace Temple i Detroit, hvor begravelsen fant sted. Enda flere fulgte begravelsen på fjernsyn.

I minneordene understreket mange de store framskrittene som er gjort i borgerrettighetsarbeidet de siste 50 årene, men samtidig la man ikke skjult på at mye arbeid fremdeles gjenstår. Blant annet ble behovet for et helsetjenester til millioner av amerikanere som ikke har råd til forsikring, framhevet. Andre kritiserte krigen i Irak og den lave minimumslønnen i USA.

Rosa Parks ble verdenskjent 1. desember 1955 da hun nektet å overlate sitteplassen sin til en hvit passasjer på en buss i Alabama. Den svarte kvinnens modige boikott av raseskillet i Montgomery ble utløsende for borgerrettighetskampen i USA. Parks døde mandag i forrige uke, 92 år gammel. (©NTB)