KVINESDAL — Jeg har nesten ikke tid til å prate med deg, alt står på hodet her, sier Odd Omland, Ap-ordfører i Kvinesdal. Den lille kraftkommunen i Vest-Agder begynte å jobbe med sin Terra-avtale torsdag i forrige uke. - Dette skal vi til bunns i. Jeg regner med at vi har en god sak, og vi føler at tilliten er grovt misbrukt av Terra Securities, mener Omland. - Vi har nå leid inn Pareto og advokatfirmaet Lund & co. Jeg ber om forståelse for at jeg ikke kan si så mye i dag, i morgen skal vi ha bedre oversikt, sa Omland i går.Han har stått på døgnet rundt siden torsdag med å finne ut hva Terra har gjort med 32 millioner kraftkroner fra kommunen. Klar i MORGEN.

Administrasjonen jobbet på høygir med å få en oversikt over hvilke avtaler som er inngått, men Omland klarte ikke i går å gi ut avtalene. I dag skal derimot papirene være funnet fram. Investeringen ble gjort etter et enstemmig politisk vedtak, og Terra lovte liten risiko. - Vi har investert disse pengene i amerikanske kommuneobligasjoner. Men detaljene er så innviklede at jeg ikke tør gå ut med mer nå, sier Omland. OMPLASSERT.

Investeringen ble første gang gjort i november 2003. Deretter er de blitt omplassert to ganger, i 2005 og senest i mai i år. Da gikk kommunen inn i kommuneobligasjonene gjennom banken Banque AIG. - Vi har ikke fått garantiansvar som Norlands-kommunene har mottatt. Terra har bekreftet at det ikke er det samme produktet, og det har blitt gjort helt klart at vi ikke kan få disse store garantikravene, understreker Omland. Ifølge Omland kan derfor ikke Kvinesdal kommune få rettet et større garantiansvar mot seg. Men investeringen har likevel vært langt fra lukrativ. - Så langt har det urealiserte tapet vært på åtte millioner kroner. I perioden fra 2003 har vi hatt 800.000 kroner i utbetalt avkastning. De pengene er satt på fond, forklarer Omland, som satser på at Terra vil ordne opp for seg. - Vi både krever og forventer og håper at vi kommer ut av dette, og at Terra dekker tapet, sier Omland, som selv måtte ta kontakt med meglerhuset i forrige uke. Terra kom ikke med noen henvendelser. - GRUNDIG lurt.

Omland forteller at de i likhet med de andre kommunene fikk prospektet fra Terra i en oversatt norsk versjon. Siden har det engelske underlagsmaterialet blitt oversendt. - Her har vi blitt grundig lurt samtlige kommuner, sier Omland, som i natt reiste til Oslo for å kunne delta på møter med sine rådgivere i dag. Det var i går ikke mulig å få noen kommentar fra Terra. Tekst: Gert Ove Mollestadgert.ove.mollestad@fvn.no - 38 11 32 34