VENNESLA: Fredag kveld møtte Fædrelandsvennen foreldrene hjemme i Sentrumsvegen i Vennesla. De var naturlig nok sterkt preget av den ville fredagen på Østlandet. Etter gjentatte forsøk lyktes pappa Dzemal og mamma Olivera å komme i kontakt med datteren på Ringerike sykehus i Hønefoss. Hun var kraftig nedkjølt etter å ha kastet seg ut i Tyrifjorden i et forsøk på å komme seg unna desperadoen på AUFs sommerleir. Hun og 30 andre la på svøm, med og uten klær.

Emma vil snakke med oss og forteller om en helt uvirkelig dag på Utøya. Klokka er 21.07.

Emma Martinovic

– Klokka 16.30 samlet alle på Utøya seg til et møte om det som nettopp hadde skjedd i Oslo. Bare en halv time senere får vi beskjed om å løpe. Folk begynner å skrike «løp, løp, løp». Så hørte vi et skudd, deretter flere skudd. Da sto vi utenfor kiosken på Utøya. Alle begynte å løpe mot skogen. Så ble det først stille igjen, så kom nye skudd, forteller Emma Martinovic.Det hun forteller er som tatt rett ut fra en hvilken som helst actionfilm. Klokka 17.53 sender Emma en tekstmelding til pappa Dzemal hjem i Vennesla.

«Det er skyteepisode her. En mann er utkledd som politi. Vi vet ikke hvor mange de er. Alle i AUF er spredt, vi er gjemt. Elsker dere», står det i meldingen.

Dzemal begynner å gråte. Han er opprørt over at dette kan skje i lille Norge. Familien flyttet fra Sarajevo til Norge i 1995. Emma ble født i hjemlandet midt under krigen.

300 kilometer unna, på en øy i Tyrifjorden kjemper datteren og 700 andre for livet.

Emma forteller at hun og tre andre AUF-ere fra Vest— og Aust-Agder først søkte dekning i en liten steinhule i utkanten av leirområdet, ned mot vannet.

– Der snakket vi om hvor glad vi var i hverandre. Vi satt der en halv time og kunne ikke se noe. Jeg fikk en melding fra AUF-lederen som ba oss legge på svøm for å komme oss i sikkerhet, forteller Emma.

Sammen med om lag 25 andre deltakere sprang de mot vannet og la på svøm i ulike retninger.

– Jeg sa en rute vi kunne svømme for å komme oss fort unna syne. Da vi hadde svømt i ti minutter, cirka 500 meter fra land, skjøt gjerningsmannen etter oss. Det ble full panikk. En ble truffet, jeg så blod i vannet, men hva som skjedde med vedkommende, vet jeg ikke, sier den 18-årige fylkeslederen fra Vennesla til Fædrelandsvennen.

Etter skuddene kom båter til. Senere redningsbåter og et helikopter.

– Vi ble hentet og kjørt til sykehuset i Hønefoss. Mange hadde frostskader, selv hadde jeg en del klær på meg, så jeg slapp unna ned sterk nedkjøling. Jeg har det etter forholdene bra, sier Emma Martinovic.

Mamma og pappa var i går stand by ved telefonen. På tv i stua ruller de grusomme bildene av katastrofeområdene forbi. De kan ikke tro at det er sant.

– Emma ble født midt under Sarajevo-krigen før vi flyttet til Norge. Vi kom hit for å få et trygt og rolig liv. Så skjer dette. Det er helt sykt, sier Olivera Martinovic.

– Vi har vært helt handlingslammet i denne situasjonen. Kun foreldre selv kan sette seg inn i hvordan vi har opplevd dette, sier Dzemal.