Rettspsykiater Henning Værøy hadde ikke ventet et slikt utfall.

— Selv om man kanskje kunne ane at det var en vrangforestilling, og at den psykotiske forståelse av vrangforestilling kunne komme til anvendelse, så hadde jeg aldri trodd at det var så grovt alvorlig som det som kreves i straffelovens paragraf 44 for å kunne bli utilregnelig. Det hadde jeg ikke trodd, sier han til NTB.

- Er det mulig?

Spesialist i psykiatri Dag Norum kunne knapt tro hva han hørte om Breiviks utilregnelighet.

— Hva?! Er det mulig?! utbrøt Norum til Fredriksstad Blad da nyheten ble kjent tirsdag ettermiddag. Han sier terrorhandlingene virker svært godt planlagt og gjennomført.

— Dette tyder veldig lite på at han begikk en sinnssyk handling. Konklusjonen forbauser meg meget, legger han til.

Rettspsykolog Pål Grøndahl var også overrasket, men ble overbevist etter å ha hørt flere detaljer fra rapporten. Det setter saken i et nytt lys, mener han.

— Alt jeg har tidligere lest om denne saken har vært hvor utrolig systematisk og planlagt terrorhandlingene var. Ikke noe av disse siste opplysningene har tilflytt offentligheten før nå, sier rettspsykologen Pål Grøndahl til NTB.

Han mener konklusjonen virker rimelig, og at den vil bli stående.

— De har jo snakket med ham i timevis. Dette viser bare at de som har snakket med ham har ett annet inntrykk og bilde av ham enn de som ikke har snakket med ham, sier Grøndahl.

Kan settes til side

Jussprofessor Ståle Eskeland tror konklusjonen vil bli bestridt, om ikke annet av Breivik selv.

I prinsippet kan norske dommere sette uttalelser fra sakkyndige i straffesaker til side dersom de er uenige i de sakkyndiges konklusjon. I praksis skjer dette imidlertid svært sjelden. Eskeland sier Breivik-saken er så spesiell at det er grunn til å håpe på at retten vil foreta en grundig, selvstendig vurdering.

- Svært lang tid

Hvis også retten kommer til at Breivik anses utilregnelig, innebærer det at han ikke kan bebreides for drapene på 77 uskyldige mennesker, særs alvorlige fysiske og psykiske skader på mange flere og omfattende materielle ødeleggelser.

— Breivik må i så fall ha vært psykotisk og det over svært lang tid. Da kan man lure på om han faktisk har vært det, sier Eskeland, som er professor i strafferett ved Universitetet i Oslo.

Han mener det ikke vil være overraskende om Breivik selv vil kreve å bli undersøkt av andre sakkyndige. (©NTB)