Både norske myndigheter og miljøorganisasjoner regner virksomheten ved atomanlegget Sellafield som den største enkeltstående atomtrusselen mot Norge. Ifølge TV 2 skal forslaget nå behandles av britiske politikere. Bellona mener anbefalingene kommer til å bli fulgt.

— Vi har fått en veldig gledelig julegave fra britene. Nemlig det at de nå endelig har bestemt seg for å avslutte virksomheten i Sellafield Thorp, og at de skal gjøre seg ferdige med det brenselet de har nå innen 2018, sier Bellonas atomekspert og daglige leder Nils Bøhmer.

Solheim håper

Også miljøvernminister Erik Solheim (SV) er fornøyd.

  • Dette er veldig gode nyheter, og det er et tegn på at den dialogen som mange i den norske regjeringen har hatt med britene, kan bære frukter. Så får vi bare håpe at dette ikke er for godt til å være sant. Jeg vil ta kontakt med regjeringen i Storbritannia for å få mer informasjon om dette, sier Solheim til TV 2. Ifølge Bøhmer er det godt mulig at britiske politikere vil godta forslaget fra atommyndighetene.

— De signalene jeg får fra både britiske myndigheter og Sellafield selv, er at de tilrådningene kommer til å bli fulgt. Og det betyr at fra 2018 så er det ingen kommersiell virksomhet i Sellafield lenger, sier Bøhmer.

Verre enn Tsjernobyl

I januar lagde Statens strålevern en rapport om konsekvensene av en brann og eksplosjon i tankene ved Sellafield. Rapporten viste at hvis bare 1 prosent av avfallet slippes ut til luft, vil Norge oppleve radioaktive nedfall som er sju ganger større enn etter Tsjernobyl-katastrofen i 1986. Det britiske atomanlegget har i dag 1.000 tonn avfall lagret på tanker, og virkningen av en ulykke på den andre siden av Nordsjøen kan vare i flere tiår i Norge.

Alvorlig trussel

— Vi regner Sellafield som den mest alvorlige atomtrusselen mot Norge fordi vind- og strømretningen nesten alltid står fra Storbritannia og mot kysten av Norge. Så en ulykke på Sellafield vil ved de aller fleste værforhold treffe kysten av Norge, sier Solheim.

I Stortinget har alle partier de siste årene støttet kampen mot Sellafield. Atomanlegget Sellafield ligger i Cumbria i det nordvestlige England. Det ble oppført etter annen verdenskrig som en del av det britiske atomvåpenprogrammet, og gjenvinner plutonium og uran fra brukt atombrensel. (©NTB)