Fangene ble sendt med buss fra Tel Aviv og satt av på ulike steder langs grensen til Gazastripen og i nærheten av Ramallah på Vestbredden, samt ved Øst-Jerusalem og grensen til Jordan.

Løslatelsen er en del av avtalen som ble inngått i forbindelse med at den israelske soldaten Gilad Shalit ble satt fri 18. oktober, etter fem år i Hamas' fangenskap. Samtidig ble 477 palestinere sluppet fri fra israelske fengsler.

Blant dem var det flere som hadde blitt dømt til fengsel på livstid for drap på israelere, men denne gangen har ingen av fangene som løslates «blod på hendene», opplyser både israelske og palestinske tjenestemenn.

Vestbredden

De fleste av palestinerne som ble løslatt søndag kveld, ble sendt til Vestbredden, hvor de ble møtt av flere tusen jublende og dansende palestinere i Ramallah. Til tross for at det var Hamas om sikret avtalen med Israel, veivet flesteparten av de frammøtte med flagget til det rivaliserende Fatah, som styrer på Vestbredden.

I Gaza passerte to busser med til sammen 41 fanger, eskortert av Røde Kors, grenseovergangen Rafah. De ble møtt av flere hundre slektninger som bar på flagg fra ulike palestinske bevegelser.

Da Shalit ble satt fri, var det første gang på 26 år at en israelsk soldat som er blitt tatt til fange, har fått friheten tilbake.

I den historiske bytteavtalen med Hamas godtok Israel å løslate til sammen 1.027 palestinere i bytte mot Shalit.

Samtaler i Kairo

Representanter for de to rivaliserende palestinske organisasjonene Fatah og Hamas møttes søndag i Kairo til forberedende samtaler mellom lederne for de to organisasjonene seinere i uken.

Palestinernes president Mahmoud Abbas, som også leder Fatah, møter onsdag Hamas-lederen Khaled Meshaal for å diskutere den praktiske gjennomføringen av forsoningsavtalen mellom de to organisasjonene som ble undertegnet i mai, men ikke er kommet særlig lenger etter det.

Avtalen omfatter opprettelse av et forretningsministerium som skal forberede valg på en palestinsk folkevalgt forsamling og ny president innen ett år. Samtalene gikk i stå på grunn av uenighet om hvem som skulle ha statsministeren.

Planer om valg i mai skal diskuteres tirsdag. Torsdag skal palestinernes folkevalgte drøfte reform av PLO, inkludert spørsmålet om Hamas og Islamsk hellig krig skal få bli med.

Jubileum

Fangeutvekslingen fra Israel og samtalene med Fatah kommer bare få dager etter at Hamas i uken som gikk feiret 24-årsdagen for opprettelsen av organisasjonen.

Titusener av Hamas-tilhengere deltok på et massemøte der Hamas' leder på Gazastripen, Ismail Haniyeh, holdt hovedtalen.

— Motstand er vår vei, og det er det strategiske valget for å frigjøre Palestina fra Jordan-elva til Middelhavet og fjerne de som har invadert Palestinas velsignede land, sa Haniyeh til de frammøtte som ropte «vi skal aldri anerkjenne Israel».

— Hamas skal sammen med andre standhaftige motstandsgrupper lede folket i oppstand etter oppstand inntil hele Palestina er frigjort, sa Haniyeh også. (©NTB)