Flere kommuner der Høyre har makten kutter i barnehagebudsjettene, reduserer bemanningen og vil selge unna barnehager, ifølge en gjennomgåelse Sosialistisk Venstreparti har gjort. Men også nasjonalt nedprioriterer Høyre barnehagene, noe som ga seg utslag i at partiet vil øke foreldrebetalingen med 200 kroner i sitt alternative budsjett, ifølge SV-leder Audun Lysbakken.

— Når Høyre først går over maksprisen, må vi kunne vente oss ytterligere økninger i satsene i kommende år. Det er et alvorlig signal til foreldrene om at barnehager nedprioriteres, sier Lysbakken til NTB.

Resultatet er at barnehagetilbudet kommer til å bli dyrere og dårligere hvis Høyre kommer til makten ved valget neste år, mener han.

— Derfor kommer SV til å gjøre barnehagene til en av hovedsakene under valgkampen, sier Lysbakken.

Barnehagereformen - som skulle sikre full barnehagedekning - er en av de store politiske triumfene til SV i løpet av sju år med rødgrønn regjering. Løftet ble gitt under valgkampen i 2005. Daværende partileder Kristin Halvorsen lovet til og med å gå av hvis SV i regjering ikke klarte å få igjennom prinsippet om makspris og full barnehagedekning. (©NTB)