Det opplyser Departementenes servicesenter (DSS) fredag etter at VG og ABC Nyheter har publisert hemmeligstemplede bilder fra minuttene før bombeangrepet i regjeringskvartalet.Bildene viser hvordan Breivik kjører bombebilen helt inn til inngangen på plassen foran høyblokken, og hvordan han bevæpnet og i falsk politiuniform forlater bilen. Bildene viser at bilen sto parkert utenfor høyblokken i 7 minutter og 48 sekunder før bomben som tok livet av åtte personer gikk av.

Totalt blir Behring Breivik observert av ti kameraer i regjeringskvartalet, fra han kjører inn Grubbegata, til han forsvinner til fots mot Hammersborg torg, ifølge ABC Nyheter.

— Det er ikke grunnlag for påstander i mediene om at det fra sikkerhetspersonellet ikke ble grepet inn, disse opptrådte i henhold til sin instruks, svarer avdelingsdirektør Ole Peder Nordheim i Sikkerhetstjenesteavdelingen i Departementenes serviceavdeling (DSS) i en pressemelding fredag.

Han forteller at bombebilen ble observert av vaktene, og at vaktsentralen ble varslet. Det ble satt i gang arbeid for å identifisere føreren via bilnummeret, samt spore opp hvor føreren befant seg. Vaktene oppdaget imidlertid ikke at en bevæpnet mann forlot bilen, fastslår Nordheim og minner om at området i regjeringskvartalet overvåkes av et stort antall kameraer og at hvilke av kamerabildene som vises på monitorene i vaktsentralen til enhver tid varierer. (©NTB)