Alfa Centauri er en av de klareste stjernene på den sørlige himmelhalvkule, og med en avstand på bare 4,3 lysår ligger den nærmere oss enn noen andre stjerner, med unntak av Solen.

Planeten ble funnet med HARPS-instrumentet på 3,6-metersteleskopet ved ESOs La Silla-observatorium i Chile.

Kloden som er oppdaget har omtrent samme masse som Jorda, og er dermed også den letteste eksoplaneten som noensinne er oppdaget omkring en sollignende stjerne.

— Selv om den er for varm til at liv, slik vi kjenner det, kan eksistere der, er oppdagelsen en milepæl både for astronomiforskningen generelt og for jakten på et av våre mest fundamentale og dyptgripende spørsmål: Er vi alene? sier astronom Jan-Erik Ovaldsen, som er norsk kontakt for European Southern Observatory (ESO) i Chile.

— I hundrevis - kanskje tusenvis - av år har mennesker spurt seg om det finnes andre sivilisasjoner der ute. På grunn av de store avstandene til stjernene, er det ikke før inntil nylig at astronomenes teleskoper og instrumenter har vært i stand til å oppdage fjerne kloder i bane rundt dem. Den første planeten rundt en annen stjerne ble funnet i 1995. Siden da er det gjort mer enn 840 bekreftede oppdagelser, og slike eksoplaneter er i dag et særdeles hett forskningsfelt. Ekstra spennende er det selvsagt å finne jordlignende eksoplaneter i Solas nære nabolag, sier Ovaldsen. (©NTB) (©NTB)