SAN DIEGO : Etterforskerne i terrorsaken betegner avhørene av Anders Behring Breiviks halvsøster i USA denne uken som verdifullt for saken. Opplysningene om den terrorsiktedes barndom kan bli brukt i rettssaken.

Det var Breiviks forsvarer, Geir Lippestad, som ba om at søsteren skulle bli avhørt.

Politiet vil selv ikke bekrefte søsterens identitet. Politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby sier imidlertid at han er svært fornøyd med hva de har fått ut av det fire dager lange avhøret av det de betegner som et vitne med nær relasjon til siktede.

– Vitnet ble avhørt av FBI i innledningen av saken, men denne gangen var det et sterkt utvidet avhør. Vedkommende har vært svært samarbeidsvillig og gitt oss viktige opplysninger om Breiviks bakgrunn, sier han til NTB.

Avhørene, som ble gjennomført med bistand fra FBI, fyller 50 sider transkribert. Politiet ønsket i utgangspunktet å foreta et såkalt bevisopptak til retten etter avhørene, men søsteren ønsket ikke dette. Derfor er opplysningene å regne som et ordinært politiavhør.

– Men det kan legges fram i retten, dersom aktoratet, forsvarere og bistandsadvokater kommer til en enighet om dette, sier politiadvokaten.

Lippestad var til stede i USA denne uka. Det var også Siv Hallgren, som representant for bistandsadvokatene. De fikk likevel ikke mulighet til å selv avhøre eller komme med spørsmål til Breiviks halvsøster.