Trønderen manøvrerte seg smart fram hele veien. Han tok seg opp helt i teten 3,5 kilometer fra mål. Derfra styrte han mye av farten inn mot mål.På oppløpet serverte Northug en patentspurt som lurte lederen Axel Teichmann. Tyskeren kjempet til seg en liten luke på vei inn mot stadion, men midt på oppløpet var det hele avgjort da Northug staket forbi.

De to har vært som hund og katt. Men etter den dramatiske spurten fikk Northug en gratulasjonsklem fra Teichmann.

– Det var dette jeg følte manglet. Det har vært litt stang-ut tidligere i OL. Å vinne en femmil har vært den store drømmen, sa Northug til NRK etter pangavslutningen. Han sa at han følte seg trygg på å slå Teichmann.

– Jeg gikk ikke maks på oppløpet heller. Jeg var sliten, men jeg hadde enda et gir å gå på om det trengtes.

Northug hadde på forhånd bestemt seg for å bytte ski etter 15, 30 og 40 kilometer.

– Jeg følte det var en bra plan. Jeg fikk gått bra taktisk hele veien. Jeg gikk meg opp i lett terreng og slapp meg ned i bakkene. Mot slutten måtte jeg opp og kjempe om seieren, sa han.

Flere norske var med i tetstriden, men til slutt endte Martin Johnsrud Sundby som nummer 15, Odd-Bjørn Hjelmeset nummer 17 og Jens Arne Svartedal nummer 23. Presseboikott, steinansikt og en dundrende skifiasko preget de første Northug-dagene. Men interessen ble bare større i Norge. Northug vant oppslagssidene i avisene gang på gang. Selv ikke Marit Bjørgens gullrush kunne gjøre noe med det. (©NTB)