OSLO: Ryktene har svirret i månedsvis, det har vært utallige lekkasjer fra «sikre» kilder og forsikringsbransjen har forberedt seg på en økning i svindelforsøk. Det er tid for lansering av Apples nye telefon.

Onsdag kveld norsk tid ble den lansert under en seanse i San Fransisco. Telefonen kommer til Norge 28. september. iOS6 kommer 19. september, og støtter Ipad 2 og 3 og alle telefoner tilbake til 3GS.

Fagredaktør iAmobil.no, Kurt Lekanger, er tilbakeholden med jubelen.

— Det viktigste Apple har gjort i kveld er å ta igjen forspranget til konkurrentene. Med større skjerm og bedre maskinsvare, er telefonen nå på høyden med den populære Samsung Galaxy S III og Nokias nye Lumia 920, sier Lekanger til VG Nett.

Iphone 5.

Prisene er oppgitt til å være de samme som Iphone 4S. Det er ikke kjent hva Apple vil ta for telefonen i Norge. Apples pressetalsmann i Norden kunne ikke fortelle Aftenposten.no når Apple vil gå ut med dette da vi snakket med ham tidligere i kveld.På lanseringen ble det også sagt at Iphone 4 vil være gratis dersom du binder deg til et abonnement, men også her er det usikkert hvordan det vil bli her til lands.

Tynnere, lettere og større skjerm

Den nye telefonen er lettere og tynnere enn tidligere versjoner. Telefonen veier 112 gram og er 7.6 millimeter tykk. Ifølge Apple selv er det verdens tynneste smarttelefon.

Skjermen har samme bredde som før, men er høyere. Mens 4S hadde en 3.5-tommers skjerm, har Iphone 5 4 tommer. Oppløsningen er 326 ppi, eller 1136 x 640. Mikrofonen er også oppgradert. Iphone 5 har tre mikrofoner, én av skal sørge for å redusere bakgrunnsstøy.

iPhone 5 ligner på de siste versjonene av telefonen, men den er større og har et aluminiumsdeksel bak.

Støtter superraskt nett

Telefonen får støtte for LTE, fjerde generasjons mobildatanettverk. LTE er mye raskere enn dagens 3G-standard. Foreløpig er det usikkert om den vil støtte frekvensbåndet i Norge, men under presentasjonen viste Apple Telenor, Tele2 og TeliaSonera (Netcom) i en liste over teleoperatører.

Støtten for neste generasjons mobildatanettverk kan utløse et søksmål. Konkurrenten og underleverandøren Samsung har tidligere varslet at de vil gå til søksmål mot Apple dersom telefonen støtter nettopp dette.

Facetime, bedre kjent som videotelefoni, kan nå brukes over mobilnettet. Tidligere kunne man bare bruke det når man var koblet til et trådløst nettverk.

Oppgraderer innmaten

Innmaten er også oppgradert med en raskere brikke kalt A6. Den skal være litt over dobbelt så rask som A5-brikken.

Batterilevetiden er ifølge Apple like god som iPhone 4S. Batteriet har blitt oppgradert, men større skjerm og 4G-støtte er trolig årsaken til at batterilevetiden er oppgitt til å være den samme.

Kameraet skal være det samme som forrige generasjon, men med enkelte forbedringer på programvaresiden. Tiden det tar å ta et bilde skal også være redusert, i tillegg til at man kan dele bildestrømmer med andre og ta panorama-bilder med en oppløsning på 28 megapiksler.

Ny tilkoblingsport

Tidligere lekkasjer antydet at Apple ville oppgradere tilkoblingsporten under telefonen. Disse ryktene viste seg å stemme.

Apple ga den nye tilkoblingen navnet Lightning, og lanserte også en overgang for å koble den nye telefonen til ekstrautstyr som høyttalere, som er laget for tidligere versjoner av telefonen.

Det ser imidlertid ikke ut som om telefonen får støtte for NFC (Near Field Communication) eller trådløs lading, noe Nokia lanserte med sine nye Lumia-modeller.

Kommer med nytt operativsystem

Den nye telefonen kommer med et nytt operativsystem, iOS6. Apple har tidligere vist det frem, og det kom blant annet frem atde fjerner Youtube-applikasjonen fra telefonen.

Operativsystemet kommer også med en egenutviklet kart-applikasjon. Både kart og Youtube-applikasjonen var laget av Google, som også har laget det konkurrerende mobiloperativsystemet Android.

Flere av basisapplikasjonene, i tillegg til Iwork og Itunes, blir også oppgradert.

Lanserte nye iPoder

sye368ce.jpg

Også Ipod-linjen, Apples første store hit siden selskapet hentet tilbake Steve Jobs, ble oppgradert.Ipod Touch, arvtageren til den originale Ipoden, er blitt tynnere. Det har også iPod nano, som i tilllegg har fått en avlang skjerm og hjem-knapp. Det er også et innebygd akselorometer, slik at man ikke trenger tilbehør som Nike+ på joggeturen.

Ipod Touch har fått samme skjerm som iPhone 5. Prosessoren er oppgradert, men er ikke like kraftig som Iphone 5.