KRISTIANSAND: På onsdag lanserer Telenor det superraske mobilnettet 4G i Kristiansand. Det betyr at Telenor-kunder med utvalgte mobiltelefoner vil kunne bruke 4G-nettet på mobil, i tillegg til på pc og nettbrett.

— For kunder med Telenor-abonnement vil det bety langt større hurtighet ved bruk av mobildata, som streaming av video og opp- og nedlasting, sier Per Arild Meling, regional informasjonssjef i Telenor til Fædrelandsvennen, og fortsetter:

— Med det nye nettet vil hurtigheten på nedlastinger ligge på opptil 40 mb i sekundet. På 3G-nettet i dag er den reelle hastigheten på mellom 2/3 - 10/12 mb i sekundet.

Også for mobil

Når nettet åpnes på onsdag, vil det bety at Telenor-kunder med en mobiltelefonmodell som er tilpasset nettet, både kan surfe på 4G-nettet med mobiltelefonen, og bruke mobilen til å ringe og ta i mot samtaler.

— Når du prater i telefonen så bytter den automatisk over til 3G-nettet, for så å bytte over igjen til 4G når samtalen er ferdig. Den muligheten på mobil er helt ny, og 4G har ikke vært tilgjengelig på mobiltelefon i Norge tidligere, sier Meling.

Ikke for Apple

Foreløpig er det kun Samsung Galaxy S3, Nokia Lumia 920 og Sony Xperia V av mobiltelefoner som vil fungere på det nye nettet, og du trenger også et 4G-simkort.

— Men Apple-produktene vil kunne brukes på dette nettet til neste år da vi bygger ut 4G-nettet for 1800-frekvensen, sier Meling.

Alt av pc-er og nettbrett vil imidlertid kunne kobles til det nye nettet på onsdag.

Meling kan ikke love når andre byer på Sørlandet får tilgang til det nye nettet, men at det vil skje fortløpende.

— Dette er bare starten, og vi setter i drift flere nye områder i tiden som kommer, sier han.

Målet for Telenor er at ni av ti nordmenn skal ha tilgang til 4G- nettet i løpet av 2015. Nettet ble først lansert i Oslo, Bergen, Trondheim, Bærum og Asker, Lørenskog, Sandnes, Lillestrøm og Longyearbyen. Nå kommer altså nettet til Kristiansand og flere andre byer i Norge.

Netcom på mobil over nyttår

I sommer etablerte Netcom sitt 4G mobilnett på Sørlandet, men det har hittil ikke vært tilgjengelig på mobiltelefon.

— Vi har valgte å teste nettet litt grundigere før vi lanserte det for mobiltelefoner. Men vi skal åpnet nettet også for mobil over jul en gang, sier kommunikasjonsdirektør i Netcom, Øyvind Vederhus.