Rakettene, av typen Shahab-3 og Sajjil, har ifølge myndighetene i Teheran en rekkevidde på inntil 2.000 kilometer. Det er langt nok til å nå Israel og flere amerikanske baser i Midtøsten.Søndag testet Iran flere kort— og mellomdistanseraketter, og prøveskytingen av en langdistanserakett mandag var ventet.

Prøveoppskytingene kommer få dager før Iran skal møte representanter for USA, Storbritannia, Frankrike, Russland, Tyskland og Kina. Dette møtet finner sted i Genève torsdag.

USA og landets vestlige allierte har gjort det helt klart at de under møtet vil fokusere på Irans omstridte atomanlegg. Iran har tilbudt «utstrakte sikkerhetssamtaler», men understreker at det er uaktuelt å diskutere det makthavene i Teheran kaller landets «kjernefysiske rett».

I forrige uke ble det kjent at Iran holder på å bygge et nytt anlegg for anriking av uran. USA mener dette viser at Iran ikke bare har fredelige hensikter med sitt atomprogram og utelukkende skal bruke det til å produsere energi, slik iranerne selv hevder, men at Irans egentlige mål er å produsere atomvåpen. (©NTB)