ØVELSE: Her tøyes innside lår. Foto: Rune Meyer Berentsen
ØVELSE: Her tøyes ryggmusklene og musklene bak på låret. Foto: Rune Meyer Berentsen
ØVELSE: Her tøyes ryggmusklene og musklene bak på låret. Foto: Rune Meyer Berentsen

Det er bred enighet om at tøying før og etter fysisk aktivitet ikke reduserer stølhet. Det har blant annet Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten og Universitetet i Sydney dokumentert i en stor studie av 2377 fysisk aktive mennesker.

— Tøying gir en veldig liten reduksjon i stølhet, men effekten er så liten at det kan diskuteres om det er verdt innsatsen. Dette støttes også av annen forskning, sier Gro Jamtvedt, avdelingsdirektør på Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten og leder av studien.

- Tøy lett

Forskningen viste også at tøying bare har en minimal forebyggende effekt på skader.

— Tøying kan muligens forebygge risiko for skader i muskel/sener. Men effekten er svært liten og tøying viste ingen effekt på risiko for alle typer skader, sier Jamtvedt.

Thor Einar Andersen, seniorforsker ved Senter for idrettsskadeforskning og seksjon for idrettsmedisin, og spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering, oppfordrer likevel til lett tøying etter hard trening.

— Har man tatt seg ut og er fysisk sliten, så kan lett tøying inngå sammen med det å få på seg tørt tøy, innta mat og drikke, og hvile. Dette opplegget bruker toppidrettsutøvere, og dette kan også den jevne mosjonist bruke, sier Andersen, som også er lege for fotballandslaget for herrer.

Han mener likevel det ikke er hensiktsmessig å bruke for mye tid på tøying.

— Lett, kortvarig tøying er ok. Går du på med for mye tøying etter hard trening, så ødelegger du muskulatur, og det gagner ikke kroppen, sier Andersen.

— Hvordan definerer du lett, kortvarig tøying?

— Lett dynamisk eller statisk tøying av maks 15 sek varighet, av de musklene eller muskelgruppene som har vært mest i bruk under trening, sier Andersen.

— Kan man la være å tøye om man bare har trent lett?

— Ja.

Bevegelighetstrening

Andersen har mer tro på bevegelighetstrening enn tøying.

— Men dette må være på riktig indikasjon (om man har et problem eller ikke) og tidspunkt. Det er ikke noe man gir til alle, sier Andersen.

Bevegelighetstrening er mye brukt i toppidrett.

— En god toppidrettsutøver på toppnivå jobber mye med dette. Der er styrkene og svakhetene kartlagt, og de jobber med bevegelighet som er hensiktsmessig i forhold til idretten de driver med, sier Andersen.

— Bør vanlige mosjonister drive med bevegelighetstrening?

— Det viktigste er at de kommer seg ut og sykler, løper, går – er aktive. Men ensidig trening er uheldig om du er mosjonist, så utholdenhetstreningen bør kombineres med styrkeøvelser. Om de også skal bruke tid på bevegelighetstrening, er individuelt, sier Andersen.

Han mener dette avgjøres av hvilken idrett man driver og om man har nedsatt bevegelighet. Skal man gjøre bevegelighetstrening, anbefaler han å gjøre dette én til to ganger i uken, 20–30 minutter hver gang.

Viktig for god teknikk

Alexander Wisnes, førsteamanuensis ved Høgskolen i Bergen, og fagkonsulent i Olympiatoppen i Hordaland, mener god bevegelighet er viktig.

— Dersom treningen du vanligvis driver med består av øvelser med store leddutslag vil det holde bevegeligheten oppe. Dette gjelder også styrketreningsprogrammer der øvelsene består av store leddutslag. Det er en myte at man blir stiv av styrketrening, men forutsetningen er store leddutslag i øvelsene. Dersom man ikke har øvelser som utfordrer bevegeligheten i treningen, så bør man tøye, sier Wisnes.

— Alle trenger god bevegelighet for ikke å belaste leddene sine ugunstig og kunne utføre de bevegelser de trenger i daglig aktivitet og idrett på en rasjonell måte. Hvis man ikke bruker musklene og leddene i store deler av bevegelsesmuligheten, blir de etter hvert kortere og stivere, og bevegeligheten reduseres, sier Wisnes.

Driver man med idrett, er bevegelighetstrening med bl.a. tøyning som metode viktig for å kunne utføre øvelsene med god teknikk. Men god bevegelighet er også viktig for de som ikke er fysisk aktive, mener Wisnes.

— Hvis man ikke trener, kan man for eksempel prøve yoga, eller man kan lage seg et lite treningsopplegg for bevegelighet som ikke behøver vare lenger enn ca. 10 minutter, sier Wisnes.

  • Hvilken type tøying fungerer for deg? Diskuter under.

Følg Sprek på Facebook her http://www.facebook.com/home.php#!/BTSprek

Følg Sprek på Twitter her! https://twitter.com/sprekingen