Olmert vil kalle sammen flere statsråder til en drøfting av kriteriene mandag, ifølge israelske tjenestemenn.Eventuelle endringer i kriteriene vil gi Israel anledning til å løslate palestinske fanger som har vært involvert i angrep mot Israel, noe som hittil ikke har vært tilfelle. Ønsket er at løslatelse av slike fanger kan brukes i en fangeutvekslingsavtale for å få satt fri den bortførte israelske soldaten Gilad Shalit, ifølge israelske medier.

— Må endre kriteriene- Situasjonen er slik at dersom vi fortsetter med de kriteriene som er blitt brukt før, kommer det etter hvert ikke til å være noen igjen som kan løslates, sier Ephriam Sneh, som sitter i nasjonalforsamlingens utenriks- og forsvarskomité, til israelsk radio.

— Dersom vi ønsker å løslate fanger og sørge for at Gilad Shalit blir satt fri, er vi nødt til å utvide kriteriene, framholder Sneh.

Ifølge israelske medier skal Hamas og Israel ha blitt enige om løslatelse av rundt 450 palestinske fanger i bytte mot den israelske soldaten, men partene har aldri klart å enes om hvilke av de om lag 11.000 palestinerne som er fengslet i Israel, som skal løslates.

Vanskelige fredsforhandlingerSamtidig som israelske myndigheter tar løslatelsespraksisen opp til vurdering, skal palestinske og israelske forhandlingsteam møtes i Jerusalem til nye samtaler om fredsprosessen.

Israels planer om å bygge nye boliger i israelske bosetninger i Øst-Jerusalem og på Vestbredden kommer til å dominere samtalene også denne gangen. Dagen før ble det kjent at Israel ønsker å bygge ytterligere 740 bosetterhus i løpet av neste år, noe som fikk palestinerne til anklage Israel for å sabotere de nye forsøkene på fredsforhandlinger.

— Samtalene i dag kommer bare til å handle om én ting, og det er hvordan man kan stanse bosetningene på palestinsk jord, sa palestinernes sjefforhandler Saeb Erekat før mandagens møte. (©NTB)