OSLO «Da han herjet som verst, hendte det jeg satt på folkemøter og pressekonferanser og ønsket meg et helt annet sted. Måten han la frem synspunktene sine på gjorde meg flau, men jeg måtte likevel holde taler sammen med ham og anbefale alle velgere å stemme på Frp og Vidar Kleppe».Det er ett av mange sviende angrep Carl I. Hagen retter mot Vidar Kleppe i boken «Ærlig talt», som Hagen presenterte i går. Den tidligere Frp-formannen bruker i boken mye plass på å beskrive maktkampen som endte med at han fjernet Vidar Kleppe og hans allierte fra Frp. BITTER HOLDNING.

Mot slutten av 90-tallet ønsket Hagen å gjøre partiet mer stuerent, slik at partiet kunne komme i regjering. Men den tidligere partiformannen skriver at han fikk klar beskjed fra andre borgerlige politikere om at det var uaktuelt så lenge Kleppe og andre populister satt i fremtredende posisjoner.Hagen var selv irritert over mange av Kleppes opptrinn. Han beskriver hvordan «Per Ståle Lønning i TV2 visste å utnytte at Vidar alltid laget huskestue». Formannens frustrasjon gjaldt særlig Kleppes sterke fokus på innvandringspolitikk. Sommeren 1999 mente han at Kleppe og et par andre holdt på å ødelegge hele valgkampen gjennom såkalte talkshows der innvandring var tema.«På slutten av valgkampen måtte vi sette Vidar og Dag (Danielsen, red.anm.) på plass, og forby dem å holde et talkshow som allerede hadde vært annonsert, og det skapte en relativt bitter holdning oss imellom», skriver Hagen, som mente talkshowene skadet partiet.«Det var nemlig gått så langt at en ellers edruelig avis som Fædrelandsvennen tok inn en karikaturtegning som fremstilte Frp som nazistisk», skriver han. ENORMT EGO.

Stemningen ble stadig surere. Hagens frustrasjon over stortingsrepresentanten fra Vest-Agder økte. Han skriver at «Vidar utviklet etter hvert et enormt ego og ville ikke lenger være en lagspiller som aksepterte flertallsbeslutninger{hellip} Det gjorde mange i gruppen rasende». Partiformannen mistenkte også Kleppe for å lede en gruppe på sju sentrale Frp-ere som Hagen fryktet ville kuppe partiet. «Han var en klar fører for syverbanden», skriver Hagen om gruppen som blant andre inkluderte Jan Simonsen og Øystein Hedstrøm.«På sikt ønsket de visstnok å overta hele partiet selv», skriver den tidligere partiformannen.Hagen mener Kleppe også lekket til media at partiets unge stjerne, Terje Søviknes, hadde hatt sex med en 16 år gammel jente på et partimøte. Saken skapte voldsomt rabalder.Rundt årsskiftet 2000/2001 bestemte Hagen seg for å kvitte seg med Kleppe.«Etter hans aktive deltakelse i saken rundt Terje Søviknes, fremsto han som en som ville ha opprør og revolusjon i partiet, og da valgte jeg å gå til motangrep. Det kunne ganske enkelt ikke fortsette lenger», skriver Hagen. I midten av mars ble Kleppe suspendert for 12 måneder, slik at han måtte gi fra seg førsteplassen på stortingslisten ved valget samme høst. Kort tid etter meldte Kleppe seg ut av partiet. VULGÆR.

Overfor Fædrelandsvennen forsvarte Hagen i går ettermiddag sine karakteristikker av sin tidligere nestleder. — Vidar var ganske enkelt vulgær, populistisk og sleivete. Han var for ytterliggående. På slutten var det helt nødvendig å ta oppgjøret med ham, sier Hagen.Tekst: Vidar Udjusvidar.udjus@fvn.no - 38 11 32 48