Ordningen med gratis frukt og grønt trådte i kraft dette skoleåret, og nå vil regjeringen at den skal videreføres. Et forslag til lovendring er derfor sendt ut på høring. Ordningen gjelder ungdomsskoler og kombinerte skoler (1.-10. trinn). For skoleåret 2007-2008 er 87 millioner kroner bevilget til ordningen over Kunnskapsdepartementets budsjett.Samtidig sender departementet ut på høring et lovforslag om rett til videregående opplæring for flere voksne. Forslaget går ut på å utvide rettighetene til videregående opplæring ved at alle som ikke har fullført slik opplæring tidligere, gis rett til det fra og med det året de fyller 25 år.

I dag står noen personer uten slike rettigheter. Det gjelder de som er født i og etter 1978, og som ikke har tatt videregående opplæring, eller som har sluttet på skolen underveis.

Regjeringen har foreslått å bevilge 21 millioner kroner til formålet i statsbudsjettet for 2008. Det tas sikte på at lovforslagene skal legges fram for Stortinget våren 2008, med virkning fra høsten 2008. (©NTB)