USA New YorkRudolph W. Giuliani fastholder at han ikke har truffet noen beslutning om å søke nominasjon som presidentkandidat.Mannen, som etter terrorangrepene mot New York og Washington 11. september 2001 fikk tilnavnet «USAs borgermester», høres likevel mer og mer som en presidentkandidat når han reiser rundt i landet. Samtidig holder han hele tiden døren på klem for et tilbaketog til rådgivningsvirksomheten, som har gjort ham til millionær.Hvis den 62 år gamle Giuliani, best kjent som Rudy, hopper av før kampanjen for alvor er kommet i gang, vil det ikke være første gang. Han trakk seg ut av oppgjøret med Hillary Clinton for en plass i Senatet i 2000.Da hadde Giuliani en begrunnelse alle fant sympatisk. Han var rammet av prostatakreft og ville overvinne den alvorlige sykdommen, hvilket han gjorde. Når eks-borgermesteren nøler, er forklaringen bare delvis personlig. TREDJE kone.

Ved sin side har han alltid sin sjarmerende kone, Judith. Men hun er hans tredje. Paret ble gift i 2003, etter at Giuliani hadde kjempet seg gjennom en svært offentlig og rotete skilsmisse fra sin andre kone, Donna Hannover, som han har to voksne barn med.Den slags kan bli en alvorlig belastning i et parti hvor moralske verdier skrives med store bokstaver. Skilsmissen gir også en overflod av materiale til rivalene, når man kommer til den delen av kampanjen, hvor skitne triks spiller en rolle.Ser man på meningsmålingene, skulle ikke skilsmissen gi Giuliani overveldende problemer. Den siste meningsmålingen ga ham 31 prosent av stemmene, foran senator John McCain, med 27.I en tvekamp ville Giuliani vinne, med 50 mot 42 prosent. Samtidig sier velgerne, uansett partitilknytning, at de har et godt inntrykk av mannen. Andre meningsmålinger viser at han kan beseire demokratenes toppkandidat, Hillary Clinton.Det er imidlertid langt fra gitt at en slik tvekamp blir en realitet. Republikanske strateger betrakter det som utelukket at partiets grasrot vil akseptere en rekke av Giulianis holdninger. På flere sosiale områder går han mot det republikanske flertallet. Han er for fri abort, han støtter homoseksuelle pars rettigheter, og han er tilhenger av skjerpet våpenkontroll. I tillegg kommer problemene med tre ekteskap. DØREN på klem.

Giuliani og hans rådgivere er oppmerksom på problemene. En intern redegjørelse konkluderer med at «Alt vil komme fram i det verst tenkelige lys». Han understreker gang på gang at han bør bedømmes på sin innsats som borgermester. Men det er neppe nok. Vil helten fra 11. september sikre seg den nødvendige støtten fra sine republikanske partifeller, må han rekke hånden ut mot høyresiden. Først når det er skjer, vil Rudy Giuliani ha lukket døren for et tilbaketog.Tekst: Klaus JustsenJyllands-Posten