OSLO: Regjeringen ga utslippstillatelse til Statoils gasskraftverk på Mongstad etter sterk intern dragkamp både mellom regjeringspartiene og internt i SV.

SV-leder Kristin Halvorsen sier hun forstår at det kommer reaksjoner på vedtaket.

— Dette har vært en krevende sak. Jeg er enig med miljøbevegelsen at vi burde hatt fullskala rensing på plass før. Men det var til slutt ikke noe alternativ, for det var ikke aktuelt for Statoil, sier Halvorsen til NTB.

Hun sier Statoil har beveget seg betydelig i forhandlingene med regjeringen. I utgangspunktet ville ikke oljeselskap ha forpliktelser i utslippsavtalen i det hele tatt.

Nøye foranket

— Vi fikk beveget dem til å forplikte seg til fullskala rensing, først til 2016, så til 2014. Vi mente det burde være mulig fra 2012. Det gikk ikke. Disse årene blir det CO2-utslipp, og det skjønner jeg at det reageres på, sier hun.

— Er du sikker på at det nå ikke blir opprør i SV?

— Dette er veldig nøye forankret. Det er godkjent av en enstemmig stortingsgruppe, og det fikk veldig bred støtte i landsstyret, selv om det ikke var enstemmig, sier hun.

Smertegrense Ungdomspartiet Sosialistisk Ungdom mener derimot at SV nå nærmer seg en «smertegrense» i regjeringen, og tok under landsstyremøtet torsdag til orde for å vurdere hele regjeringssamarbeidet.

— Min oppfatning er at store deler av landsstyret mener vi nå begynner å nå en smertegrense, og at mange finner det veldig vanskelig å sitte i regjering med to partier som verken tar egne løfter på alvor eller ønsker å kjempe for miljø, sier SU-leder Kirsti Bergstø til NTB.

Gasskraftstriden har svært smertefull for SV, som i utgangspunktet krevde rensing fra første dag av alle nye gasskraftverk.

Løftebrudd Siden har partiet godtatt at utbyggingen av renseanlegg og gasskraftverk på Mongstad skal skje «parallelt».

Torsdag godtok partiet at Mongstad-kraftverket først skal renses fullt ut fra 2014 – fire år etter oppstart.

Bergstø oppfatter utslippstillatelsen til Statoil som et klart brudd på Soria Moria-erklæringen, hvor det heter at alle nye gasskraftverk skal renses.

— SVs største seier i Soria Moria er blitt vårt største tap. Dette bryter fullstendig med løftene før valget, sier hun.