OSLO: – Brystkreftregister skal redde flere liv og sikre pasienten den beste behandlingen hun skal ha, sier professor og brystkreftkirurg Rolf Kåresen ved Ullevål sykehus til Kreftforeningen.no.

Det nye registeret er snart virkelighet blant annet som følge av at prosjektet fikk to millioner kroner fra Rosa sløyfeaksjonen i fjor.

I Brystkreftregisteret skal det finnes detaljerte opplysninger, for eksempel om krefttypen er hormonfølsom eller ikke. Også alle prøver og behandling skal registreres.

– To viktige formål er kvalitetskontroll og forskning. Gjennom registeret kan vi følge opp pasientene våre og se om behandlingen er god nok, sier Kåresen.

Planen er at Brystkreftregisteret kan tas i bruk av alle norske sykehus, og Ullevål har allerede bestemt at sykehuset skal registrere alle sine brystkreftpasienter fra 1. januar 2008. – Alle data sikres i avlåste datarom, vi legger stor vekt på datasikkerhet, sier Kåresen til Kreftforeningen.no.

Prosjektet er et samarbeid mellom Kreftregisteret og Norsk brystcancergruppe; en forening for norske brystkreftspesialister.

Også for andre store krefttyper er det planer om egne kvalitetsregistre, først og fremst et registrer for kreft i tykk— og endetarm.