OSLO: — Risikoen for at fugleinfluensa kommer til Norge, er betydelig større, sier direktør for helse og hygiene Stein Ivar Ormsettrø i Mattilsynet til NTB.

Som et første tiltak, iverksetter Mattilsynet derfor forbud mot utegående fjærfe i områdene rundt Oslofjorden og i Rogaland. Dette gjelder mange besetninger, men ifølge Ormsettrø er mange av fuglene allerede inne på grunn av kulden.

Funnet ble kjent tirsdag kveld, og det norske forbudet trådte i kraft med umiddelbar virkning. Helseminister Sylvia Brustad (Ap) ville tirsdag ikke kommentere saken overfor NTB. Landbruksminister Terje Riis-Johansen (Sp) var ikke tilgjengelig for kommentar.

Kan være dødelig

Prøver fra to døde svaner på den tyske øya Rügen i Østersjøen, tyder på at fuglene var smittet av H5N1-typen av fugleviruset. Denne typen av fugleinfluensaen kan smitte mennesker og i verste fall være dødelig.

Totalt ble fire døde svaner funnet, og de foreløpige testene av to av dem tyder på at de var smittet av H5N1-varianten av viruset. Prøvene var tirsdag på vei til Storbritannia for videre analyse.

Tidligere tirsdag ble det meldt om funn av H5N1-typen av fugleinfluensaen både i Romania og Østerrike. Dersom viruset nå har spredd seg til Østersjøen, er veien kort til Danmark, Sverige og Norge. Det er også gjort funn av H5N1-varianten i døde svaner i Hellas, Italia og Bulgaria.

Mattilsynet intensiverer nå overvåkingen av svaner i Norge.

— Vi vil lete ekstra etter døde svaner, samt undersøke avføring etter svaner, sier Ormsettrø. Hvor mange personer som vil være involvert i dette arbeidet, blir ikke avklart før onsdag.

— Vi samarbeider med jegere og Direktoratet for naturforvaltning, og jeg ser for meg at dagen i morgen blir hektisk, sier han.

- Ikke bli bekymret Ormsettrø understreker at folk ikke trenger å bekymre seg. Dersom det skulle bli utbrudd av fugleinfluensa hos villfugl i Norge, tror han myndighetene skal klare å forhindre smitte til kommersiell fjærfebestand.

— Sjansen for at mennesker i Norge blir smittet, er fortsatt liten, sier han.

Dersom H5N1-viruset blir påvist i Norge, vil Mattilsynet sette i gang massevaksinasjon av fugler.

— Viruset nærmer seg nå faretruende, og risikoen er betydelig økt, sier Ormsettrø.

Mattilsynet vil fortløpende vurdere risikosituasjonen, og samarbeider med EU-kommisjonen om videre tiltak. I Sverige har Jordbruksverket innført et lignende forbud som det norske, og også danskene oppfordrer bøndene til å holde alt fjærfe innendørs.

I Asia og Midtøsten har H5N1-viruset ifølge nyhetsbyrået Reuters krevd 91 menneskeliv og ført til at flere millioner fugler er blitt avlivet.