Da halvparten av stemmene var talt opp hadde partiet til den tidligere geriljalederen Hashim Thachi fått 35 prosent, mens president Fatmir Sejdius parti, Kosovos demokratiske liga (LDK), hadde fått 23 prosent.Alt tyder dermed på at Thachi, som tidligere ledet den politiske grenen av UCK-geriljaen og var kjent under tilnavnet Slangen, blir Kosovos neste regjeringssjef.

Deltakelsen under lørdagens valg på ny folkevalgt forsamling i Kosovo var på under 45 prosent, anslår Den sentrale valgkommisjonen og internasjonale observatører. Under valget i 2004 var valgdeltakelsen på 53 prosent.

Kosovos serbiske innbyggere boikottet stort sett valget, og i enkelte serbiske områder ble ikke valglokalene engang åpnet.

Kosovo er på papiret fortsatt en serbisk provins, men har i realiteten vært styrt av FN siden 1999. Provinsens kosovoalbanske majoritet krever uavhengighet, mens myndighetene i Beograd tilbyr utvidet selvstyre.

USA, Russland og EU har satt 10. desember som frist for når forhandlingene om Kosovos forhold til Serbia må være avsluttet. Få tror imidlertid at serbiske og kosovoalbanske myndigheter vil klare å bli enige, og resultatet kan i stedet bli at kosovoalbanerne ensidig erklærer selvstendighet. (©NTB)