Abbott støtter nå en plan om å stenge ned 100 avsidesliggende aboriginerbosetninger i Vest-Australia dersom de ikke kan tilbys nødvendige tjenester. Det innebærer flytting av 12.000 mennesker fra et folkeslag som har bodd i Australia i minst 40.000 år.

— Det er skattebetalerens jobb å skaffe fornuftige tjenester på rimelig vis. Det vi ikke kan gjøre, er å subsidiere livsstilsvalg i det uendelige, dersom disse livsstilsvalgene ikke fremmer den slags fullstendige deltakelse i det australske samfunnet som alle bør ha, sa Abbott til Australian Broadcasting Corporation.

Uttalelsene har utløst en bølge av kritikk. Statsministerens fremste urfolksrådgiver påpeker eksempelvis at aboriginene faktisk har en kulturell tilknytning til landet de bor på. Det dreier seg ikke bare om å «bo i bushen», sier Warren Mundine.

Abbott så ikke til å la kritikken gå inn på seg og forsvarte onsdag uttalelsene. Aboriginene er i det nedre bunnsjiktet på Australias sosiale rangstige. Man antar at rundt én million aboriginer bodde i Australia før britene slo seg ned i 1788. I dag teller de bare 470.000 av en total befolkning på 23 millioner. (©NTB)