Det er første gang en norsk skoleleder er holdt rettslig ansvarlig for å ikke gripe inn mot mobbing, ifølge VG. Dommen ble avsagt i mai, men er nå endelig etter at ankefristen er gått ut.

Rektoren, som fortsatt jobber ved Framnes ungdomsskole i Narvik, er idømt straffskyld med påtaleunnlatelse. Mobbesaken pågikk fra høsten 2010 til januar 2012. — Fra mobbingen startet tok det 16 måneder før rektor gjorde enkeltvedtak i saken, noe som ifølge opplæringsloven skal gjøres umiddelbart. Det tok 9-10 måneder før skolen kontaktet mobberens foreldre og fortalte om mobbingen, sa den nå 17 år gamle guttens foreldre til avisa Fremover da Narvik kommune ble ilagt foretaksstraff i november.

Først da Fylkesmannen beordret rektoren til å reagere, handlet han slik opplæringsloven krever. Det er brudd på mobbeloven, paragraf 9-a i opplæringsloven, som gjør at rektoren nå er dømt.

— Hittil er det meg bekjent ingen skoleleder som er holdt strafferettslig ansvarlig for mobbing på norske skoler etter opplæringsloven paragraf 9-a, sier leder Irma Marie Rustad i foreningen Mobbing i skolen til VG. (©NTB)