Beijing sendte for første gang historien ut rødt smogvarsel 7. desember i år. Og med en ny bølge av kvelende tåke på vei innover nordlige deler av landet, ble det fredag utstedt nok en alarm.

Kinas nasjonale meteorologiske institutt sier at smogen vil strekke seg fra Xian, videre over sentrale deler av landet, gjennom Beijing og til Shengyang og Harbin nordøst i landet.

I Beijing og i Hebei-provinsen som strekker seg rundt hovedstaden, vil partikkeltettheten i luften trolig bli over 500 mikrogram per kubikkmeter, langt over anbefalingene fra Verdens helseorganisasjon (WHO) som har en maksgrense på 25. Når forurensingen når over 300 på indeksen, blir beboere oppfordret til å holde seg innendørs.

Rødt er det høyeste av fire nivåer i varslingssystemet som kom på plass for få år siden. Nivået betyr at myndighetene forventer at den tykke, sterkt forurensende smogen skal ligge over byen i minst tre dager. Det innebærer også stengte skoler og restriksjoner på fabrikkene og trafikken i byen.

Mesteparten av luftforurensingen i og rundt Beijing skyldes utslipp fra kullkraftverk, i tillegg til utslipp fra biltrafikken og anleggsarbeid. (©NTB)