— 85 prosent av norske skatteytere får oppgjøret i disse dager. Fra 24. juni og i løpet av en ukes tid, vil folk som får penger igjen på skatten ha midlene på konto. Dette forutsetter at man har valgt elektronisk selvangivelse, sier avdelingsdirektør Marta Johanne Gjengedal i Skatt Vest til bt.no.

Senere på papir

- Nå kommer skatteoppgjøret, sier avdelingsdirektør Marta Johanne Gjengedal i Skatt Vest.

— Sendte du selvangivelsen på papir, vil du først få oppgjør i august. For næringsdrivende og deres ektefeller er første mulighet 5. august 2015, selv om man er elektronisk bruker.- Det er ingen grunn til panikk om man ikke ser noe til oppgjør de første dagene. Overføring av penger til gode og utsendelse av krav om innbetaling, vil skje helt frem til 14. oktober. Du blir varslet på epost og SMS når oppgjøret ditt er klart.

— Tidspunkt for utsendelse kan være avhengig av antall vedlegg, kompleksitet og kapasiteten ved det enkelte skattekontor, forklarer Gjengedal.

Mindre feil

Behandlingen av selvangivelser er blitt langt mer effektiv de siste årene.

— Når skatteyterne får tilsendt et forslag til ferdig utfylt selvangivelse, er svært mye tid spart for oss alle, både skatteytere og skatteetat.

Les også: Sivs skattereform får det glatte lag

— Vi registerer også at tall fra banker og arbeidsgivere inneholder mindre feil. Dette gjør at den enkelte kan være tryggere på en riktig behandling, men det er samtidig viktig å sjekke selv.

— Antall henvendelser til skatteetaten har imidlertid ikke gått ned. Vi har stor pågang både på epost, chat og telefon, sier Gjengedal.

Sjekk hvem som kikker

Fra 16. oktober blir skattelistene lagt ut. Listene som tidligere lå på svært mange nettsteder, er nå bare å finne på skatteetatens hjemmesider.

— I 2014 var 700.000 inne og søkte på skattetall. Vi hadde 1,4 millioner oppslag. Antall søk er nok redusert en del fra tidligere år som en følge av at du som skatteyter kan sjekke hvem som har vært inne og sjekket dine skatteopplysninger.

Skattelistene har vært å finne på de fleste nyhetsnettsteder i Norge, men nå finnes de kun på skatteetatens hjemmesider. Foto: SCANPIX

— I fjor var det 500.000 personer som var inne og sjekket om naboen eller andre hadde tittet på tallene, ifølge Gjengedal, som ber skatteytere bruke skatteetaten.no for å orientere seg om ytterligere spørsmål de måtte ha.Skatt Vest som Gjengedal styrer har ansvaret for Hordaland, Sogn og Fjordane og Rogaland. Landet er delt i fem slike skatteregioner.

Elektronisk tar over

At landet er iferd med å digitaliseres, viser det faktum at bare tre prosent av alle selvangivelser ble levert på papir siste år. Det er, ifølge tall fra skatteetaten, ned 40 prosent på et år og 67 prosent på tre år.