— De flate sandalene begynte å komme litt i fjor. I vår har det tatt helt av, sier journalist og webansvarlig i motemagasinet STYLEmag, Stella Vaage.

— Hva skjedde? Hvor har de flate sandalene vært?

— De var store på 1990-tallet og er nå tilbake i en mer chic variant. Vi snakker ikke om Adidas-sandalene i gummi nå, men en fornyet variant, sier Vaage.

Den klassiske Birkenstock-sandalen er et eksempel. Den tyske, tradisjonsrike sandalen fra 1774 fikk en ny boost da den toneangivende moteløven Carrie Bradshaw i TV-serien «Sex og Singelliv» på et tidspunkt nevnte den i samme setning som Gucci og Versace. De oppdaterer seg stadig, og har fått blodfan og tidligere supermodell Heidi Klum med seg som designer.

Motejournalist Vaage sier at trender alltid kommer tilbake på et tidspunkt. At moten for kvinner de siste sesongene har vært maskulin, sporty og 90-talls. Fokus har vært på det komfortable.

— Det blir ikke mer komfortabelt enn en ergonomisk riktig sandal. Men det er jo en styggpen trend. Du klunker av gårde og ser plattfot ut. Jeg tror jentene er glade for denne moten, mens guttene river seg i håret.

Helsetider: Moteskaperne har et komfortabelt fokus for tiden. Du må gjerne se sporty ut. Foto: Acne

— Men sandaler med høy hæl er ikke helt ute?

— Naturligvis ikke. Dem bruker du på sommerfesten. På festival eller storbyferie velger du de flate.

Vaage legger til at det nå er helt lov med sokker inni. Det var det nemlig mye å se av på gatestil-bildene under moteukene i vinter.

Hvem er det som bestemmer hva som er kult? Under de store moteukene viser designerne frem det de har laget siden sist. Utenfor blir det tatt gatestil-bilder av fashionistaene, innflytelsesrike damer som andre ønsker å kopiere. Bloggere, modeller, designere eller motejournalister.

— Disse er veldig motekyndige, men de følger ikke trender slavisk. De tar bruddstykker av dem og lager egne kombinasjoner. Dermed skaper de egne trender. En fashionista kan dukke opp i hva som helst. Så lenge mange nok gjør det samme, blir det en trend, forklarer Vaage.

Oppdatert: Den originale Birkenstock er fortsatt helt innenfor, men tyskerne fornyer seg også. Foto: Birkenstock

Designerne plukker opp det fashionistaene foretar seg, hvis det ikke var dem selv som var først ute. I vinter spaserte modellene til Isabel Marant, Miu Miu, Givenchy og Prada ned catwalken med flate sandaler på beina. Rimelige kjeder som Zara, H&M og Topshop er alltid hakk i hæl. Kanskje du også, denne sommeren.

For om lag 80 prosent av oss utgjør den mest trygghetssøkende gruppen, ifølge trendanalytiker Ståle Økland i Global Retail Trends. Han ga ut boken «TrendMania» i 2011, som handler om hvordan trender skapes.

— Trendsetterne utgjør en forsvinnende liten del av befolkningen. Jeg kaller dem urokråker. De er trygge, frihetssøkende, tenker annerledes og liker seg ikke i tradisjonelle systemer. Mange ser opp til dem, de er vår tids orakler, sier Økland.

Trender skaper ofte mottrender, ved at de som skaper trender og de som først adopterer dem, hele tiden er på jakt etter noe nytt. Et eksempel er klærne fra Felleskjøpet, som var så ute at skatemiljøet på et tidspunkt tok dem inn igjen.

Nett: Sandaler kan være helt enkle. Sort er udødelig og gull er i vinden. Foto: Zara

Økland sier at trender i hovedsak skapes av disse menneskene som går foran. For eksempel designere, kjendiser, ungdom og rike mennesker.

— Økonomi og samfunnsendringer er andre viktige faktorer. Kriser og omveltninger påvirker trender. Luksus og bling var inn i 2007. Finanskrisen førte til at det ble ut. Nord-afrikanske mønstre dukket opp blant annet på IKEA etter den arabiske revolusjon, sier trendanalytikeren.

I en periode med usikkerhet kom strikketrenden tilbake med sitt fokus på tradisjonelle, varige verdier. Og nå skal altså sandalen være jordnær og nedpå, sunn og fornuftig.

Fotterapeut Jorunn Lilletvedt-Olsen sier at en god sandal er like viktig som en god sko. Den bør ha god støtte i hælpartiet, gjerne foran også - sånn at foten ikke sklir. Og den bør ha støtdemper i sålen.

— Hvis du skal traske milevis, bør du ikke gå på en såle med noen reimer på. Helt flate sandaler med mye strass kan være lekre å se på. Og det er helt greit å gå i dem fra busstoppet til et utested. Men skal du gå langt, kan du like godt gå barbent, sier Lilletvedt-Olsen.

— Hva kan skje?

- Du blir kjempesliten i beina i en dårlig sandal. Er det bare en reim som holder foten på, må du krøke tærne for å holde deg fast. Hvis du er slapp i foten, vil du miste sandalen. Muskulaturen og senene står i spenn. Når du kommer hjem og tar den av, risikerer du å få krampe, advarer fotterapeuten.

Skal du gå langt, for eksempel på storbyferie, anbefaler hun sandaler med gripesåle, god støtte, god plass til foten og støtdemping.

— Det er vel stort sett unge jenter som går i disse helt flate sandalene. Og dem får du ikke til å gå i noe annet enn det som er på moten. Moteindustrien har stor makt. Unge jenter tror ikke føttene deres kan bli dårlige. Jeg har hatt jenter her som ikke skjønner hvorfor de har vondt i føttene. Og så har de gått i flip-flops en hel dag, sier Lilletvedt-Olsen.

Hun legger til at flip-flops kan gi senebetennelse. Og at hyppig bruk kan gi misformede tær, liktorner og tretthetsbrudd i beina i foten. Så vet du det.