— Kjedene har laget nye ordninger som gjør at bøker som forfattere har holdt på med i kanskje 10 år, kun selges til full pris fra foreksempel november til mai. Deretter er det fritt frem for billigpriser. De tar fra oss levebrødet. Jeg kan ikke stoppe dette, men jeg kan gjøre ting på min måte, og det gjør jeg nå: Leserne først, forlaget etterpå. Disse tekstene finnes ikke på Internett eller noe annet sted, og forlaget mitt har til og med ikke hørt det jeg skal lese i kveld. Jeg går til publikum først, som et slags litterært stunt, sier Ambjørnsen.

Ambjørnsen høstet god respons fra de fremmøtte på Frk. Larsen søndag. Foto: Kristian Hole

Forfatteren tok turen til Frk. Larsen søndag i regi av Ibsen og Hamsundagene — Sørlandets Litteraturfestival. På menyen var det fremføring av nye bloggtekster, skrevet av hans mest kjente og kjære karakterer, «Elling».

Elling som blogger

— I 2013 «gjenoppsto» Elling, etter 15 år hvor jeg hadde holdt avstand fra han og latt han leve sitt eget liv der ute et sted. Jeg tok et glass vin med Marianne Solberg Nilsen fra eventbyrået Kjentfolk. De skulle starte en bloggportal og spurte om jeg ville være med. Jeg takket til slutt ja på en betingelse: Det skulle være blogging i en skjønnlitterær ramme. Derfor begynte jeg å blogge som «Elling», om all mulig tematikk som foregår i hodet hans, sier forfatteren.

Astrid Schmidt ble rørt av de nye tekstene til Ingvar Ambjørnsen, og har selv lest flere av hans bøker. Foto: Kristian Hole

Karakteren ble til i 1991, og har siden vært hovedkarakteren i fire romaner, samt tre filmatiseringer.— Jeg var interessert i hvor sårbare vi mennesker er. Det endte med at jeg til slutt levde meg inn i denne Elling-karakteren, og oppdaget hvor mye faenskap som var der. «Utsikten til paradiset» ble som en slags «Psykopatenes Hakkespettbok». Jeg brukte seks måneder på å skrive boka, men den lå en stund i skuffen før jeg sendte den til forlaget, forteller Ambjørnsen.

- Griner nesten av «Elling«

Flere tilskuere tok turen til Frk. Larsen søndag. Astrid Schmidt var en av de som klappet mest når Ambjørnsen takket for seg.

— Jeg griner nesten av «Elling». Ambjørnsen får fram ensomheten og skildrer det på en så bra og troverdig måte. Det var rett og slett fantastisk å være her i dag, sier Schmidt.

Tilskuer, Maria Elise Thorkildsen, var på plass for å høre Ingvar Ambjørnsen lese nye Elling-tekster. Foto: Kristian Hole

Hun var ikke alene om å la seg fascinere av de nye bloggtekstene til karakteren. Publikummer Maria Elise Thorkildsen ble også imponert.— Jeg er veldig stor fan fra før. Selv om jeg ble tvunget til å lese bøkene hans på skolen, er jeg glad for det nå i ettertid. Det sårbare i «Elling»-karakteren er det som fascinerer meg. Han ser på livet på en spesiell måte, og jeg kan kjenne meg igjen i han.

Måtte gripe muligheten

Festivalsjef, Torolf Kroglund, var selv på plass for å høre forfatteren søndag kveld.

Festivalsjef for Ibsen- og Hamsundagene - Sørlandets Litteraturfestival, Torolf Kroglund, var på plass for å høre Ambjørnsen på Frk. Larsen søndag. Foto: Kristian Hole

— Dette er jo et slags «vorspiel» før selve festivalen i august. Når vi hørte at Ambjørnsen hadde mulighet til å stille opp her i dag, måtte vi bare gripe muligheten, sier festivalsjefen.Ibsen- og Hamsundagenes hovedprogram går av stabelen 5-8. august.