– På Sørlandet er dette en sjelden anledning. Det er en stor eiendom med lang strandlinje og flere boliger som følger med. Stedet har en fantastisk sjarm, sier Jon Andreas Røsstad i DNB Eiendom.

Hus og interiør er velbevart. Megler Røsstad synes det er som å vandre gjennom et museum. Foto: Thomas Heimdal/Boligfotograf.net

Røsstad er megler for eiendommen som ble lagt ut for salg i mai. Med en tomt på litt over tre mål, består landstedet i Loshavn av blant annet tre bolighus, et forhenværende båtbyggeri med dypvannsbrygge og lang strandlinje.– Det er en unik og særegen eiendom, med historie tilbake til 1700-tallet. Bygningene er velbevart og holdt i stand slik det var på den tiden. Det er som å reise tilbake i tid, sier Røsstad.

En av de dyreste

Eiendommen har fått en prisantydning på 18 millioner kroner. Røsstad mener det er en sum som gjenspeiler bygningsmassen, tomten og beliggenheten. Hittil i år har han solgt eiendommer opptil 17,5 millioner, men mener dette er en av de flotteste og dyreste eiendommene som har vært lagt ut for salg i regionen.

– Det har blitt solgt eiendommer for over 20 millioner i Farsund, men dette er definitivt en av de mest unike eiendommene til en slik sum, sier han.

Deler av eiendommen ble bygget i 1798 og en av bygningene ble tidligere benyttet som båtbyggeri av det historiske "Brødrene Olsens Båtbyggeri". Båtbyggeriet er brukt som selskapslokale med plass til 50 personer. I de siste årene har skipsreder Tharald Brøvig fra Farsund stått som eier av eiendommen.

Opptur for fritidsboliger

Røsstad tror eiendommen skiller seg ut på grunn av sin historikk og nydelige beliggenhet. Tiden for å få solgt eiendommen kan ta alt fra én uke til flere måneder, men Røsstad opplever likevel at fritidsmarkedet har fått en opptur den siste tiden.

I det gamle båtbyggeriet kan det dekkes til 50 gjester. Foto: Thomas Heimdal/Boligfotograf.net

— Allerede nå har det blitt solgt flere fritidsboliger på Sørlandet til over 20 millioner. Det virker som om markedet for slike eiendommer er på vei opp, sier Røsstad.Fædrelandsvennen har tidligere omtalt flere eiendommer som ble solgt til rekordpriser. Det gjelder blant annet sjøboden på Flekkerøy som satte prisrekord på 89.000 kroner per kvadratmeter. Den dyreste eiendommen som er solgt i år, er en eiendom i Blindleia i Lillesand. Den gikk for 21,25 millioner kroner.