Cathrine Sordal er filmanmelder i Fædrelandsvennen.

Skal jeg være helt korrekt spilte Jamie Dornan rollen som seriemorderen Paul Spector to år før han inntok rollen som superelskeren og milliardæren Mr. Grey, men jeg har ikke oppdaget den britiske krimperlen «The Fall» før nå. De to første sesongene av BBC2-serien er tilgjengelig på Netflix og den tredje sesongen har snart premiere på BBC2, og vil forhåpentligvis blir den tilgjengelig for strømming om ikke altfor lenge. Serien som er skapt av Alan Cubitt, finner sted i Nord-Irland. Politietterforsker Stella Gibson (Gillian Anderson) hentes inn fra London for å bistå det lokale politiet, og for å se om det er mulig tjenestefeil i en drapssak. Kort tid etter finnes nok en ung, attraktiv karrierekvinne drept, og det blir klart for Stella at de har med en seriemorder å gjøre.

Og så til det som virkelig gjør denne serien interessant. Samtidig som vi følger Stella på hennes jakt på en kalkulerende morder, blir vi også kjent med morderen. Paul Spector er en mann med mange lag, og han er ikke bare ond. Han elsker sine barn og han elsker sin kone. Han sliter med oppveksten sin, og han strever med den voksende trangen til å påføre andre frykt og lidelse.

Han er ikke bare et monster, han er en mann. Til og med en kjekk mann, som over lang tid klarer å skjule mørket som gjemmer seg inni ham. Dette gir både historien og karakteren dybde og troverdighet, og ikke minst en uhyggelig og nervepirrende effekt.

Gillian Andersons karakter er også et friskt pust på mange måter. Hun er sterk, feminin og trygg på seg selv og sin egen seksualitet. I starten virker hun nesten kald og følelsesløs, men når vi etter hvert lærer henne å kjenne har også hun flere lag, og er ikke så uberørt som hun først virker. Allan Cubitt skrev rollen med nettopp Gillian Anderson i tankene, og den passer henne perfekt.

Gjennom hennes samspill med mannlige og kvinnelige kollegaer, settes det også fokus på en del tabuer og oppfatninger om kvinner og deres oppførsel. Og mens vi har blitt glad i karakteren Saga Norén i «Broen», er hun på sin side sårbar på grunn av sin manglende sosiale intelligens og under andres makt. Stella Gibson derimot sier kanskje ikke alltid det som er politisk korrekt, eller det som forventes av en kvinne, men alle rundt henne respekterer henne for sin dyktighet og ser at hun helt klart er overlegen i alt uten at hun trenger å poengtere det. Resultatene teller for seg.