FotballOppkjøring til Euro 2008Foto: Gepa/DigitalsportNORWAY ONLY23.05.2008KroatiaTeamchef Slaven Bilic Foto: DIGITALSPORT

Du har sikkert sett ham på TV allerede.

Hvis ikke, ta en titt på rockeren med øreringen når han leder Kroatia i EM-kvartfinale mot Tyrkia i kveld.

Slaven Bilic er energisk, entusiastisk og tømmer seg helt for krefter. Hans feiringer på sidelinjen er Uwe Rösler og Tom Nordlie smeltet sammen til en person. Og når kampene er over forsvinner han i en røyksky i hjørnet av trenerbenken, sugende på seierskaramellen — rettere sagt sigaretten.

ALT OM EM:

"Alle kan vinne"

Utenfor er han bare "kul". Som da han møtte den internasjonale pressen på Ernst Happel stadion i går kveld. Smågjespende, på grensen til å kjede seg, manøvrerte EMs yngste trener seg gjennom spørsmål han har fått under hele mesterskapet.

— Ingen lag er klare favoritter lenger. Alle som er videre er favoritter og kan vinne dette mesterskapet.

— Vi er fornøyde med å komme til kvartfinalen, men vi vil ikke stoppe der, styrte Bilic seg unna på spørsmål om nasjonens videre sjanser.

Og selvfølgelig måtte han igjen svare for sin lidenskap for musikk og heavy metal.

- Jeg vil ikke si heavy metal, det kan også være klassisk og folkemusikk. Vi spiller med følelse og energi, fortalte treneren som også er frontfigur i gruppen Rawbau.

Veldedig

Nylig signerte han en ny toårskontrakt med Kroatia verdt under halvannen million norske kroner i året, en gjennomsnittslønn for en norsk eliteserietrener. Etter EM-eventyret kunne han lett brukt 20-gangen i forhandlinger med europeiske toppklubber. Men lojaliteten til hjemlandet veier tyngst.

I vinter donerte den karismatiske treneren drøye 50 000 kroner av egen lomme til UNICEF. Under fotball-EM er han spaltist for den seriøse engelske avisen The Independent. Hva Slaven gjør med honoraret? Øremerker det til veldedige formål.

Musikk, litteratur og en flora av interessefelt til tross - fotballen vil alltid være nummer én.

- Med den største respekt for alle kvinner: Fotball er den aller vakreste ting som finnes, bruker Bilic å si når han skal forklare sitt kjærlighetsforhold til fotballen.

Kroaten tror lidenskapen til spillet og den sterke nasjonalfølelsen er en vesentlig del av forklaringen på Kroatias EM-suksess.

- Jeg ser klare likheter med VM-bronsen vi tok i 1998. Vi spilte med kjærlighet for vår nye og uavhengige nasjon. Vi gjør det samme i dag, følelsene er identiske, sier Slaven.

Sterke følelser

Den tidligere West Ham og Everton-midtstopperen føyer også til to andre faktorer når han skal forklare Kroatias praktfulle EM-start:

*** Vennskapsbåndene mellom spillerne.**

*** Den familiære stemningen mellom de fem trenerne.**

— Lagfølelsen er det viktigste av alt, det er selve grunnlaget. Jeg har hørt at spillere på enkelte andre lag ikke trives sammen, at de kun trener og spiser sammen. På vårt lag er det helt annerledes. Vi ga spillerne enkeltrom, men de fleste har spurt om de kan få dele rom med andre. Det kaller jeg lagfølelse, sier 39-åringen.

At han ble trener er basert på en tilfeldighet. Året var 2000 og Bilic var på oppløpssiden som aktiv spiller. Moderklubben Hajduk Split slet økonomisk. Sammen med kompisene Aljosa Asanovic, Igor Stimac og Alen Boksic lånte Bilic klubben 15 millioner kroner.

- Jeg var 31, 32 år, vi sparket treneren og ettersom ingen andre ville ha jobben sa jeg ja til å være trener i kun fem kamper.

Den gamle midtstopperkjempen ble bitt av basillen, fem kamper ble til trenerutdannelse og i 2004 var jobben som U21-landslagstrener hans.

Den tilfeldigheten er det ingen kroater som gråter over i dag.

FAKTA

Slaven Bilic

Født: 11. september 1968 i Split.

Nasjon: Kroatia.

Landskamper som spiller: 44 (3 mål).

Tidligere klubber som spiller: Hajduk Split, Karlsruhe, West Ham, Everton.

Trenerkarrière: Tok over Hajduk Split i 2000, U21-landslagstrener 2004, A-landslagstrener 2006.