ANTERSELVA (Aftenposten): Etter OL i fjor sa Sveriges skiskytterstjerne Björn Ferry takk for seg. Han la opp. Men svenskene var langt fra kvitt den frittalende idrettsutøveren fra Västerbotten. Før jul dukket han opp med bok. Det ble selvfølgelig oppslag i både norske og svenske medier.

Skandaler og misunnelse

Han skrev om norske skiskytteres fester på showrenn i Moskva. Eller mente at svenskenes store kvinnelige skiskytterstjerne for noen sesonger siden, Helena Ekholm, mobbet sine lagkamerater.

— Det er tabloidenes jobb å dra til med noen skikkelige overskrifter. Det har jo ikke skadet salget og jeg ønsker jo oppmerksomhet når jeg nå kommer med bok, fortalte Björn Ferry da vi traff ham i Anterselva i forrige uke. Der var han på jobb for SvT – svensk TV.

Stor medieinteresse har ført til salgssuksess for «Ferry tales – Inte så förbannat tilrättalagt». Rundt 30.000 eksemplarer er solgt.

— Jeg hadde håpet at den skulle komme på svensk og norsk samtidig. Men du får fortelle norske forleggere at jeg er interessert i et norsk forlag, forteller han med et smil.

Les også:

Nå har han roman på gang

Suksessen har også gitt ham mersmak på skriving. 36-åringen har nye bokplaner på gang.

— Det har vært interessant, men jeg må skrive en ny bok. Da blir det en roman. En roman fra fremtiden. Det kan godt hende at det har sin handling fra skiskyttermiljøet.

- Er Björn Ferry en del av denne romanidéen?

— Det kan hende. Det kan også hende at du også er det, sier han skjelmsk.

Vil være sin egen sjef

For fem år siden tok han OL-gull og han har vært en Sveriges mest poplære idrettsmenn i en årrekke. Men våren 2014 takket han for seg. Da var det over for 36-åringen.

Han og samboer Heidi Andersson, også kjent som fra filmen «Armbryterskan från Ensamheten», har en sønn på tre og et halvt år.

- Jeg er interessert i andre ting enn skiskyting som klima, energi, politikk og økonomi. Det er der jeg bruker mesteparten av mitt krutt akkurat nå. Jeg vil ha tid til å lese, tenke og treffe fornuftige mennesker, sier han.

Politiske ambisjoner

I sommer deltok han på det store svenske politiske sommerstevnet i Almedalen. Skiskytteren med snakketøyet i orden ser ikke bort fra at han vil satse på politikken i fremtiden.

— Jeg tror ikke det vil skje akkurat nå. Jeg har en tre og et halvt år gammel gutt hjemme. Det får bli litt senere. Akkurat nå vil jeg være sjef for mitt eget liv. Skal du gå inn i politikken så er det det eneste du kan gjøre. Det er på mange måter det samme som å være skiskytter.

- Hvilket parti ønsker du å representere?

— Jeg hører til i midten og en bærekraftig samfunnsutvikling er viktig for meg. Jeg heller vel mot Miljöpartiet eller Centerpartiet, forteller han.

- Så Socialdemokraterna er ikke aktuelle?

— De liker jo kjernekraft og slikt. Jeg vil jo heller jobbe for et bærekraftig samfunn, sier Ferry før han skøyter seg gjennom løypa i Anterselva.