LA MANGA (Aftenposten): Vålerenga-ledelsen er i ferd med å jobbe seg ferdig med regnskapet for 2014. Etter et underskudd på 22 millioner kroner i 2013, endte også fjoråret med et betydelig millionunderskudd. Det er også prognosene for 2015. Men så skal klubben gå i balanse i 2016. — Det er vårt soleklare mål, slår Kjetil Rekdal fast.

— I 2013 endte vi opp med et konsolidert underskudd på 22 millioner kroner for Vålerenga Fotball samlet. Det blir underskudd også for 2014. Forskjellen på 2014 og 2015 vil ikke bli kjempestor. Vi er ikke ferdige med regnskapet for 2014 riktig ennå. Men vi jobber med det. I slutten av februar og inn mot årsmøtet i mars vil det være klart. Men prognosene viser underskudd for både 2014 og 2015, sier daglig leder i Vålerenga Fotball Elite, Stig-Ove Sandnes til Aftenposten.

Ullevaal koster VIF mange millioner i året

Årets VIF-budsjett er på rundt 50 millioner kroner. Det er halvert sammenlignet med fjorårets. Det er nye tider på Valle etter røde tall i mange år. 2015 blir etter planen det siste året i redningsaksjonen. Ved utgangen av året faller en del faste utgifter bort. Deriblant dyre kontrakter og sluttavtaler, og ikke minst avtalen klubben har med Ullevaal stadion.

Vålerenga-fansen på Ullevaal. Foto: NTB scanpix

Det gir Vålerenga større handlefrihet og bedre kontroll på utgiftene. For det klubben betaler for å spille hjemmekampene sine på landskamparenaen, koster mellom 4,5 og 5 millioner kroner i året. Det er kun for leie av banen. I tillegg kommer bruken av VIP-lokalene. Det er et betydelig beløp for en klubb som har hatt en fotballsko i den økonomiske graven mer enn én gang de siste par årene.Derfor kan også VIF komme til å vrake Ullevaal til fordel for Bislett stadion.

Rekdal: — Ikke problem med 15.000 i snitt

— Avtalen med Ullevaal går ut etter 2015. Det er ikke helt gunstig å stå uten stadion. Men det gjør at vi har mer kontroll og kan bestemme mer selv. Det ligger en stund frem i tid, og vi skal bruke 2015 til å se på hva vi skal gjøre i 2016. Dit er vi ikke kommet helt. Men det er helt opplagt at vi vurderer Bislett stadion som vår stadion for 2016. Vi må ha en plass å spille kamper, sier Sandnes til Aftenposten.

Vålerenga er sammen med landslaget eneste faste leietaker av Ullevaal stadion som kamparena. Og det politiske utspillet fra VIF-lederen er selvsagt et forsøk på å presse prisen på leien ned. Dette er heller ikke første gangen VIF «truer» med å flytte ut av Ullevaal.

— Ullevaal stadion er ikke noe problem hvis vi trekker 15.000 tilskuere i snitt, kanskje noen ganger opp mot 20.000. Men Ullevaal stadion blir et problem hvis man trekker 10.000 tilskuere i snitt, sier trener Kjetil Rekdal.

Skjønte raskt at 2013, 2014 og 2015 gikk med

Han anslår at hovedaksjonær Tor Olav Trøim har brukt mer penger på Vålerenga det siste halvannet året enn han fikk igjen for salget av Vidar Örn Kjartansson for rundt 20 millioner kroner. For det å putte pengene inn i Vålerenga har vært som å stappe dem inn et stort sort hull.

— Trøim har flere ganger sagt at hvis det kun er han som ser verdien av å holde liv i klubben, er det kanskje ikke liv laga, sier Sandnes.

Vålerenga fra tiden på Bislett stadion. I forgrunnen daværende VIF-trener Egil "Drillo" Olsen. Foto: NTB scanpix

Men det kan se ut som det fortsatt er liv laga for Vålerenga. Og det ser ut til at dagens regime har fått på plass en ny plattform som kan ta klubben inn i fremtiden mindre presset enn før.— Jeg begynte i Vålerenga i januar 2013. Vi skjønte tidlig at 2013, 2014 og 2015 kom til å gå med til å få snudd på ting. Da jeg begynte var vi 17-18 ansatte i administrasjonen. Nå er vi seks, sier Stig-Ove Sandnes.

Innsamlingsaksjonen som kan ha reddet alt

- 2014 var økonomisk krevende. Var du sikker på at dere ville klare dere gjennom året?

— Da vi i mai gikk ut og fortalte om de utfordringene vi hadde, så var den situasjonen helt reell. På mer enn ett tidspunkt i fjor var vi alle usikre på hvordan dette ville ende. Etter at Trøim begynte å stille spørsmål om det var liv laga for dette, så fikk vi i stand denne innsamlingsaksjonen. At vi klarte å samle inn over tre millioner kroner der var helt avgjørende, sier den daglige lederen.

Den viste at det var vilje og interesse der ute til å bidra til å redde VIF. Da var det enklere for hovedaksjonæren å forsvare sine egne bidrag.

100-årsjubileum i vasken

Vi skrur tiden tilbake til 2013. Klubbens 100-årsjubileum. Det som skulle bli en fest, endte i tung bakrus. Klubben berget seg med et nødskrik gjennom jul og nyttår. Oppsigelser, lønnskutt og en aksjeemisjon gjorde at de ansatte hadde en arbeidsplass å komme tilbake til i 2014. Hovedaksjonær Tor Olav Trøims millioninnskudd bidro i stor grad til at lysene kunne skrus på igjen i januar 2014. Underskuddet stoppet på 22 millioner kroner.

Men det som var rødt i 2013, skiftet ikke farge over natten selv om kalenderen viste 2014. På vårparten kom meldingen om at klubben lå an til et underskudd på 15 millioner kroner. Igjen blinket varsellampene, og alarmene hylte på Valle. Publikumsnedgang, svikt i sponsorinntekter og feilbudsjettering gjorde at klubben kun hadde midler til å drive ut august måned.

Innsamlingsaksjonen «Det er vi som er Vål’enga» ble kjapt iverksatt. Den var også helt avgjørende for at Tor Olav Trøim spyttet inn like mye som klubben selv klarte å samle inn. Men så kom regningen fra Stabæk på nesten seks millioner kroner for Herman Stengel-opsjonen som aldri ble benyttet.

Trøim + Rekdal = VIF

Vålerenga jobbet aktivt for å avslutte noen av sine dyre spillerkontrakter før tiden. Tidligere kaptein Kristofer Hæstad, som hadde havnet et stykke bak i køen rent sportslig, takket ja og ga seg halvveis i sesongen i fjor. Han var en dyr mann for VIF målt i spilletid og sportslige bidrag.

Avtalen mellom Trøim og Vålerenga utløp 31. desember i fjor. Men det ble kjapt klart at Trøim var villig til å inngå en ny avtale. Såfremt klubben kunne vise til planer for hvordan de selv kunne drifte uten at klubbeksistensen sto og falt på hans friske millioner fra London.

Løsningen ble å halvere budsjettet, omorganisere og legge om kursen totalt. Trøim nikket anerkjennende og signerte en ny samarbeidsavtale. Samtidig forlenget Rekdal med fire år. Det var viktig for at puslespillet skulle gå opp.

Tor Olav Trøim, skriver i en epost til Aftenposten at han ikke ønsker oppmerksomhet rundt sitt engasjement i VIF og derfor ikke ønsker å stille til intervju om sin rolle. Men Rekdal og Sandnes roser «stemmen fra London».

Ghayas Zahid kan bli Vålerengas neste store salg. Foto: Digitalsport

— Han stiller tøffe krav til oss. Nå engasjerer han seg mer enn tidligere også. Det virker som han også har fått en ny giv. Han ser at det kommer seg og at det er ting på gang. Men vi må bygge opp en egenkapital selv, der blir kjøp og salg av spillere viktig. Kanskje med litt hell kan vi klare å selge spillere for samme sum som Vidar Örn Kjartansson igjen. Det vil bety mye. Trøim ønsker at vi skal få det til. Han lider like mye som oss når vi taper. Dette er prestisje for ham. Han har sagt det mange ganger på fleip, at det selskapet han har mest problemer med, er det minste. Jeg tror ikke folk skjønner hvor mye han har betydd for denne klubben i mange, mange år, sier Rekdal.

Den nye VIF-forsikringen

Klubben sitter igjen med 20 millioner etter de solgte fjorårets målmaskin til Kina. Pengene skal gå tilbake til klubben, selv om Trøim satt igjen med mesteparten.

Nå kan klubben sitte på en ny potensiell millionbutikk i Ghayas Zahid. Midtbanespilleren fikk sitt definitive gjennombrudd i fjor, og Aftenposten vet at det er interesse for 20-åringen. VIF vet så klart at Zahid er en slags økonomisk garanti, hvis økonomien skulle tilsi at klubben må selge for å holde seg flytende.

I tillegg ser spilleren svært frisk ut på trening i Spania. Og har gjort en formidabel jobb i vinter. Han overtar drakt nummer ti, og kan fort bi nestemann ut portene på Valle. Og etter at han forlenget kontrakten med Vålerenga før jul, vil VIF sitte igjen med en god slump penger for 20-åringen hvis han fortsetter utviklingen og selges til riktig klubb i utlandet.