Johaugs reise med landslaget er noe Sarah Lewis, generalsekretær i det internasjonale skiforbundet (FIS), overhodet ikke vil mene noe om da Aftenposten snakker med henne på telefon lørdag.

— Hun er ikke juridisk underlagt FIS, men Norges Skiforbund, sier generalsekretæren.

Lewis ble lørdag sitert av den finske avisen Hufvudstadsbladet på at hun mente Therese Johaug burde utestenges allerede nå. Hun er på ingen måte like klar da Aftenposten snakker med henne. Hun henviser til Wada-kodens punkt 7.9.1. Der står det at en utøver skal utestenges så raskt utøveren har fått muligheten til en ny høring. Videre står det at antidopingforbundene har ansvar for å detaljene i reglene.

Spørsmålet er om Antidoping Norge er ferdig med det arbeidet. Antidoping Norge mener de ikke kan utestenge Johaug ennå.

– Dette er en prøve tatt av Antidoping Norge. Derfor er det Antidoping Norge som har ansvaret for oppfølgingen av prøven. Jf NIFs lov 12-16 skal utøver suspenderes så snart innledende saksbehandling er gjennomført. Utøver kan suspenderes for inntil to måneder av gangen, men den samlede suspensjonstiden må ikke overstige det vedkommende antas vil bli utelukket ved endelig dom. Videre er det et krav om at saksbehandlingen skal være forsvarlig, skriver leder for Antidoping Norge, Anders Solheim til TV 2.

Kan ikke overstige endelig dom

– Det er ca 1 1/2 uke siden utøver ble orientert om prøveresultatene, det er gjennomført analyse av A og B-prøve og det er gjennomført samtaler med utøver og lege. Tilgjengelig informasjon må bearbeides for at innledende undersøkelser kan sies avsluttet og danne et forsvarlig grunnlag for en beslutning om midlertidig suspensjon. Dette må gjøres før midlertidig suspensjon slik at suspensjonstiden ikke overstiger det man kan anta at vedkommende vil kunne bli utestengt ved endelig dom, sier Solheim videre.

Drar på samling

Torsdag var det helt utelukket at Therese Johaug skulle reise på høydesamling i Val Senales sammen med landslaget i uken som kommer.

– Hun blir ikke med. Hun er ikke med på landslagets opplegg, sa landslagssjef Vidar Løfshus.

På Kveldsnytt fredag kveld var tonen en annen. Nå hadde Johaug bedt om å få bli med, og Løfshus åpnet opp for det.

– Det er aktuelt, sa han.

NRK spurte om det var klokt.

– Kanskje det beste for henne er «Business as usual». Hun er ikke suspendert eller dømt, hun er uskyldig til det motsatte er bevist, sa Løfshus.

Lørdag spurte Aftenposten skiforbundets kommunikasjonssjef Espen Graff om hun skal dra. På SMS skrev han: «Siste avgjørelse om dette må du sjekke med hennes advokat Christian Hjort».

– Kommer Therese Johaug til å reise til Val Senales, Hjort?

– Det vet jeg ikke.

– Vil det være lurt av henne å reise dit?

– Det vil jeg ikke kommentere.

Tilbake til landslagssjef Løfshus. På direkte spørsmål om Therese Johaug skal reise eller ikke, svarer han: «Planen per i dag er at Therese drar. Avreise 19.10.2016».

Det kan være greit å se den potensielle reisen til Val Senales fra Therese Johaugs synsvinkel. Skiløperen mener at hun er 100 prosent uskyldig i denne saken. Hva gjør uskyldige utøvere? De oppfører seg som vanlig. Trener som før. Og reiser på samling med laget sitt. På torsdagens pressekonferanse sa hun: – Jeg har null skyld i dette. Jeg skal sitte her rakrygget. Jeg skal vise alle at jeg er så uskyldig i den saken her.

Så banket hun hardt i bordet foran seg.

Sarah Lewis sier at Norge har en viktig plass i den internasjonale skisporten, og at det er leit at norske skiløpere nå er involvert i to saker.

— Det er selvsagt bedre for sporten når media rapporterer om stor idrett, og ikke at en nasjons beste mann og kvinne er i situasjoner som omhandler doping, sier Lewis, som ikke vil mene noe om hva Therese Johaug de nærmeste dagene gjør eller ikke gjør.

At hun først hadde bestemt seg for ikke å dra er en av grunnene til at Antidoping Norge har valgt ikke å sanksjonere.

– Etter vårt syn har denne prosessen så langt blitt gjennomført i løpet av kort tid der alle involverte har vært tilgjengelige og stilt opp umiddelbart. Slik vi forstår det er det heller ikke noe risiko for at utøver skal stille på landslagssamling eller konkurranse de nærmeste ukene på tross av at utøver ikke selv har valgt midlertidig suspensjon. Formålet i bestemmelsen er derfor etter vårt syn ikke brutt i denne sammenheng, sier Solheim til TV 2.

Solheim har foreløpig ikke svart på Aftenpostens henvendelser.