Prisene på strøm og nettleie har steget med 8,2 prosent fra oktober til november, ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Og fra november i fjor til november i år, har prisene steget med 31,4 prosent. Ifølge statistikken skal man helt tilbake til 2010–2011 for å finne et høyere prisnivå på strøm og nettleie.

– Mange betaler for mye

Til tross for stigende strømpriser, mener Forbrukerrådet at altfor mange betaler unødig mye for strømmen.

I fjor fant vi ut at to av tre betaler for mye for strømmen, og dette bildet har neppe endret seg nevneverdig i år, sier Henrik Ebne i Forbrukerrådet og fortsetter:

– Og dersom du ikke har kontroll på hvilken strømavtale du har, betaler du sannsynligvis for mye.

Les også: Spar strøm ved å ta disse fire grepene

Forbrukerrådet påpeker også at veldig mange forbrukere har inngått strømavtaler gjennom foreninger, fagforeninger og andre organisasjoner, men at disse avtalene ofte er svært ugunstige. Derfor anbefaler de alle å sjekke strømavtalen sin og sammenligne den med prisnivået fra de andre strømtilbyderne.

Strømprisene har steget kraftig det siste året. Foto: Foto: NTB scanpix/Shutterstock

Enkelt å bytte leverandør

I fjor fikk Forbrukerrådet i oppdrag av regjeringen å etablere en ny strømprisportal, strømpris.no, i samarbeid med NVE. Der kan forbrukerne enkelt taste inn forbruksmønsteret sitt og få en oppdatert liste over billigste strømleverandør.

– På strømpris.no er det vanligste forbruksmønsteret forhåndsutfylt, men det er enkelt å legge inn eget forbruk for å få nøyaktig prissammenligning, sier Ebne i Forbrukerrådet.

Les også:Slik ser ekspertene for seg at boligmarkedet på Sørlandet blir i 2017

Det er vanlig å regne at en gjennomsnittlig enebolig har et årsforbruk på strøm på rundt 20.000 kWh. Og ved å bytte leverandør, er det store muligheter for å spare betydelige beløp.

Ifølge NVE ble det foretatt 118.000 strømleverandørbytter i tredje kvartal av 2016. Det er en økning på 25 prosent fra tilsvarende periode i fjor. Men tallene viser kun antall leverandørskifter, ikke antallet forbrukere som skifter leverandør. Det betyr at dersom en forbruker bytter leverandør, og deretter bytter tilbake til sin forrige leverandør etter kort tid, telles dette som to leverandørskifter.

Antallet forbrukere som har byttet leverandør kan dermed være langt lavere enn leverandørskiftetallene indikerer, forklarer NVE.

FAKTA:

Å bytte strømleverandør er både enkelt og gratis. Du må bare vite hva slags strømavtale du vil ha:

Spot-/innkjøpspris

Med spot- eller innkjøpspris følger strømprisen din svingningene på NordPool, og strømprisen varier fra time til time. I tillegg til børsprisen betaler du også et påslag til leverandøren.

Variabel pris

Med variabel pris følger du svingningene i kraftmarkedet, men de er mer dempet enn ved spotpris.

Fastpris

Med en fastprisavtale inngår du en kontrakt om å betale samme pris for strømmen du bruker over en periode, ofte ett år. I avtaleperioden kan du som kunde ikke skifte leverandør.

Andre avtaler

Strømselgerne lanserer stadig nye produkter. Det tilbys ulike kombinasjoner av fast- og spotpris og maksprisgarantier. Flere lanserer «mobilprising» på strøm, det vil si at du betaler et fast beløp per måned inntil et visst forbruk. Bruker du mindre eller mer enn antallet kilowattimer du abonnerer på, kan strømmen bli svært dyr. I tillegg bør du ta hensyn til om du vil betale ekstra for miljøvennlig strøm, samt betalingsmåte.

Kilde: Forbrukerrådet