Det var tungt det der , sier Semb. Han rister på hodet, samtidig som han smiler.

Fædrelandsvennen treffer toppfotballsjefen i en pause fra Norges Fotballforbunds møtevirksomhet på Skagerak Arena, Odds hjemmebane. Vi minner ham på den skjebnesvangre kvelden for snart 12 år siden. Nils Johan Semb (53) er mannen som sist ledet Norge i et sluttspill – i EM i Belgia og Nederland for 12 år siden. Bildet av ham i knestående på Gelredome stadion i Arnhem den 21. juni 2000 kan i ettertid ses på som selve symbolet på norsk fotballs nedtur de siste årene.

Det tok en stund å komme over det , sier Semb.

Les også:

Jublet for tidlig

Norge spilte 0–0 mot Slovenia og spillerne og landslagstreneren jublet. Vi var i kvartfinalen i EM, trodde alle.

Så kom meldingen om to spanske mål i sluttminuttene mot Jugoslavia. Norge var ute.

Vi hadde vært i tre sluttspill på seks år og tenkte at vi lå høyt. Vi hadde jo trodd at vi skulle videreutvikle dette, kravene gikk jo også på det , sier Semb i dag.

Så hva skjedde egentlig?

Semb går tilbake i tid.

SYMBOLET: Nils Johan Semb depper etter at Norge ble slått ut av i EM i Belgia og Nederland for 12 år siden. (foto: Øyvind Ellingsen)

Tror på løft for landslaget

Om landslagets suksess, som han mener først og fremst kom fordi vi hadde egen identitet og var tydelige på det, og kanskje ikke fordi vi var mye bedre på spillerutvikling på 90-tallet enn nå. Om spillerne som reiste til toppklubber i Europa som følge av både Rosenborgs— og landslagets suksess. Og om Norge som skulle trene mest i verden, være best organisert, være best forberedt og best på kampanalyse. Og han ser en feil.

Da pengene for alvor ble pøst inn i norsk fotball på begynnelsen av årtusenet tok norske klubbledere gale valg.

— Det ble puttet lite inn i det jeg kaller varige kompetansestrukturer – som for eksempel spillerutvikling i toppklubbene. Det ble brukt altfor mye penger på importer, og det var en ekstrem utvikling av lønninger.

Toppfotballsjefen ser en annen virkelighet i dag.

— Klubbene satser mer på utvikling av spillere. Mye mindre import. Balansen er bedre, og status i dag er faktisk at det har vært en ungdomsrevolusjon i eliteserien de siste årene. Og det har aldri vært større fokus på spillerutvikling, sier Semb.

- Vil det gi landslaget et løft?

— Ja, på sikt så tror jeg det, svarer Åsgårdstrand-mannen.

Misunner Sverige og Danmark

Internasjonal ranking viser, ifølge Semb, at Norge er foran både Danmark og Sverige på både G17- og G19-nivå. På A-landslagsnivå er naboene foran.

De får de beste et knepp opp, og langt flere ut i større europeiske ligaer.

— Vi utvikler bra opp til eliteserienivå, men vi mangler å få frem enerne derfra, sier Semb.

- Hvorfor?

— En sammensatt utfordring. Et element som jeg tror er sentralt er at vi lever i et samfunn hvor vi har det veldig godt. Det er mange fra 18–21 i eliteserien, de har det veldig bra, og det virker som det mangler litt sult når du først har klart å komme deg til eliteserien. Kurven flater litt ut, sier Semb, som sammen med resten av ledelsen prøver å finne ut hvorfor andre får det til, mens vi i øyeblikket sliter. NFF henter inspirasjon fra 11 land.

— Vi deler det i tre, sier Semb og lister opp:

Spania, Tyskland, Frankrike og England.

— Det er interessant for oss å se hva de beste gjør på spillerutvikling, forklarer Semb.

Nederland og Portugal

— De små store, der har vi vært mye mer enn i de store landene, sier toppfotballsjefen.

Sverige, Danmark, Sveits, Kroatia og Tsjekkia.

— Det er nasjoner som er på samme størrelse som oss, og som gjør det bra, forklarer Semb, som mener det er en myte at mange land spisser i langt tidligere alder enn i Norge.

Vinterproblem i Norge

— Å selektere noen fra før 14-15-års alderen er fryktelig vanskelig. Man vet ikke hvem som blir best. Det føler jeg er gjengs oppfatning i de fleste land, selv om det er enkelte steder de har en annen tilnærming. Det viktigste er å trene nok med god kvalitet. Vi må tilrettelegge for de som har lyst til å trene mye. De skal få lov å trene mye, sier Semb

- Trener barna nok?

— Alle undersøkelser vi har tyder på at vi gjør det, spesielt fra 12-årsalderen og opp. Men er du født i Spania eller Frankrike kan du gå ut og spille fotball 12 måneder i året. Det kan du ikke gjøre i Norge. Der har vi et kjempeproblem, når det gjelder tilgang på anlegg i vintermånedene, svarer Semb.

- Trener barna med bra nok kvalitet?

— Nei. Kvaliteten er der det er mest å gå på. Det neste vi må fokusere på er det store trenerløftet. Øke kompetansen ytterligere, i hele næringskjeden – fra barnefotballen til toppklubbene. Vi har satt ned en gruppe som skal se på det, svarer Semb.