— Mange glemmer å sjekke at vaskemaskinen står vannrett. Hvis den står skjevt er det lettere at trommelen, som henger i et fjæroppheng, får en skjevfordelingen når man sentrifugerer, sier Stian Normann-Arvesen, produktsjef i Miele.

Har du for eksempel en frottemorgenkåpe i trommelen vil den da ikke dekke rundt i hele sirkelen, og plagget vil forsøke å dra trommelen i retningen den befinner seg.

— Skjevfordelingen vil slite maskinen, og den vil i tillegg riste mer enn vanlig under sentrifugering, sier Normann-Arvesen.

Noen modeller vil oppdage skjevfordeling, mens andre ikke gjør det. Da slutter maskinen å sentrifugere.

Slik retter du på en skjev maskin

Det er overkommelig for de fleste å rette på vaskemaskinen.

— Sett maskinen der du ønsker at den skal stå. Deretter legger du et helt vanlig vater i lengderetningen på maskinen. Juster maskinen til den er i vater. Deretter legger du vateret på tvers og gjør det samme, sier Normann-Arvesen.

Har du satt tørketrommelen oppå vaskemaskinen risikerer du mer enn bare skjevfordeling.

— Du har kanskje lagt inn seks kilo tørt tøy, som veier enda mer når det er vått. Når det sentrifugeres opp til 1600 omdreininger vil det oppstå mange krefter i maskinen, og den kan flytte på seg. I verste fall kan tørketrommelen falle ned, sier Normann-Arvesen.

Vanlige brukerrelaterte skader

Øystein Lund, teknisk avdelingsleder i Gorenjegroup sier at de vanligste brukerrelaterte skadene for vaskemaskinen kommer av dårlig vedlikehold.

— Sjekk lofilteret jevnlig, og tøm det. Lofilteret, som kalles et målefilter, er innvendig i noen maskiner, men finnes stort sett under et lokk i front av maskinen. Det sitter midt inne i avløpspumpen, og er et oppsamslingssted for diverse ting. I tillegg til å sjekke dette filteret, bør du sjekke og rense dørpakningen, sier Lund.

riks000491690-ySMpMrm1Cc.jpg Foto: © mast3r/Microstock

— I tillegg glemmer vi å tømme lommene våre for spiker, binders, penger, sand, grus og lignende. Disse tingene setter seg i slanger og avløpspumper. Overbelastning av maskinen kan også nevnes. Enten ved at man legger for mye tøy i maskinen, eller at man ikke lar maskinen hvile nok etter hver vask, sier Lund.

Hvor lenge skal maskinen vare?

Hvor lenge kan man egentlig forvente at vaskemaskinen skal vare? Martin Skaug Halsos, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, har svaret.

— Noen bruker vaskemaskinen hver dag, hele tiden, mens andre kun bruker den et par ganger i uken. Er dere en familie på åtte kan den måtte repareres i løpet av fem år, er man aleneboende er det rart om vaskemaskinen ryker i løpet av fem år, sier Skaug Halsos.

Reklamasjonstiden for vaskemaskinen er fem år, men typiske slitasjedeler dekkes ikke av reklamasjonen.

— Det vil vurderes hvor mye den skal tåle. Det står det blant annet noe om i bruksanvisningen, sier Skaug Halsos.

— Hvis vaskemaskinen går i stykker, og det er under fem år siden du kjøpte den, tar du kontakt med selger. Hvis du er forbruker, ikke la deg avvise av at selgeren viser til garanti. Ta utgangspunkt i det du ble lovet når du kjøpte den.