Oslo 20110624.Kulturminister Anniken Huitfeldt kommenterer regjeringens forslag om å listeføre viktige sportsbegivenheter slik at de kommer på fri-tv i fremtiden. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

TRONDHEIM (adressa.no): Det er fotballfeber i Norge før det avgjørende møtet med Danmark.

Men det som er en stor nasjonal begivenhet både i Danmark og Norge, blir i Norge sendt på betalingskanalen Canal+ tirsdag kveld.

Kjøp tilgang til Danmark-Norge på tirsdag HER!

Statistikksenter Eliteserien:

— Det er en del av den diskusjonen vi har om hvilke kamper og idrettsarrangementer som skal på en såkalt liste. En slik liste er nå ute på høring. Der har vi listet opp hvilke idrettarrangementer der vi mener vi kan gå inn og møte det høyeste budet. Forutsetningen er at det skal tilbys på fri kanal, sier kulturminister Anniken Huitfeldt til adressa.no.

En frikanal blir definert som riksdekkende kanaler som inngår i grunnavgiften, eller som del av lisensbetalingen. Under der ligger blant annet NRK, TV2, TVNorge og TV3. * Quiz: Fotballekspert? Ta dagens 12'er

- Hva mener kulturministeren personlig om dette?

— Jeg mener det Kulturdepartementet mener. Vi har levert ut en liste på høring hvor enkelte kamper kan listeføres for at det ikke skal bli så høy pris på dem, for dette er felles nasjonale begivenheter. Og det er viktig for oss at vi har slike begivenheter og at det skal være tilgjenglig for alle, sier kulturministeren.

Om listen blir innført betyr det at de såkalte frikanalene blir sikret muligheten til å kjøpe rettighetene til markedspris – altså tre inn i det høyeste budet på fortrinnsrett.

(Artikkelen fortsetter)

— Huseklepp er ung, søt og blond VIDEO: Hva er typisk norsk? Vi har spurt danskene

Det blir frarådet av Konkurransetilsynet i en høringsuttalelse, skriver na24.no.

— Interessen for å by på disse rettighetene vil kunne bli mindre med en slik ordning, ettersom rettighetene ikke lenger vil være eksklusive. Dette kan tenkes å ha flere uheldige konsekvenser. For det første blir det lettere for de vederlagsfrie kanalene å opprettholde sine markedsandeler, ettersom de blir beskyttet mot konkurranse fra betal-TV. Dette kan blant annet gå ut over kvaliteten på TV-produktet. For de reklamefinansierte kanalene vil svekket konkurranse gi høyere fortjeneste, ettersom reklameinntektene er knyttet til antall seere. Dessuten vil det gå utover muligheten til inntjening for idretten, sier seksjonsleder Henrik Lande.

Statistikksenter Eliteserien:

PS! Eliteserien i fotball, som i den nye TV-avtalen er solgt til Canal +, står derimot ikke på en slik liste. Dette er styrt av et EØS-reglement.

Kjøp tilgang til Danmark-Norge på tirsdag HER!