Hva synes du om at Mette-Marit ikke deltar på tidenes største kulturbegivenhet på Sørlandet? Si din mening i debatten.

KRISTIANSAND: Det virker ikke som noen er skuffet over at Mette-Marit holder seg hjemme, selv om Kilden-direktør Bentein Baardson inviterte H.K.H Kronprinsessen da han ba om kongehusets tilstedeværelse ved Kilden-åpningen i et brev 20. juni i fjor.

— Formidabelt

— Vi gleder oss veldig over at Kronprinsen kommer. Kronprinsesse Mette-Marit var snill og la ned grunnsteinen. Kong Harald var til stede ved Kilden for få uker siden da "Hestmanden" ble døpt, og nå kommer Kronprinsen. Det er formidabelt av kongehuset, sier Baardson, som humoristisk legger til.

— Nå må vi bare få invitert Dronningen til ett av arrangementene i år, så har hele den kongelige familie vært i Kilden.

Mette-Marit er altså hjemme på Skaugum når Agder og Kristiansand feirer Kilden fredag. Der skal hun være vertinne for en middag for en rekke unge ledere i norsk samfunnsliv.

Vismennenes dag

Fredag 6. januar er 13. dag jul, dagen da vismennene besøkte Jesus i følge Bibelen. Kronprinsparet har derfor invitert en rekke unge ledere til en såkalt Vismennenes dag på Skaugum.

— 13. dag jul er en dag for lederskap og visdom. Arrangementet på Skaugum begynner 09.00 fredag morgen. Utover hele dagen vil unge ledere snakke om visdom og klokskap og lederskap gjennom foredrag, kulturelle uttrykk, samtaler og drøftinger. Kronprinsen forlater arrangementet for å dra til Kristiansand, mens Kronprinsessen blir igjen og arrangerer middag for de inviterte gjester, opplyser Slottets informasjonssjef Svein Gjeruldsen.

- Flott symbolikk

Ordfører Arvid Grundekjøn ser heller ingen grunn til skuffelse over at Mette-Marit velger ikke å overvære åpningen av teater- og konserthuset på Silokaia.

— Kilden er et tideskifte for Kristiansand. Jeg synes det er en flott innramming som gjøres av kronprinsparet. Hun la ned grunnsteinen, han kommer og åpner bygget. Flott symbolikk, sier ordføreren.

Kommer som regent

Når Kilden åpnes fredag, kommer egentlig landets statsoverhode for å kaste glans over begivenheten. På Slottets nettsider opplyses at Haakon kommer til Kristiansand som H.K.H Kronprinsregenten. Det er tittelen som Kronprinsen fører når han under Kongens fravær midlertidig utøver kongens konstitusjonelle funksjoner.

— Sørlandet har ingen grunn til å være skuffet, tvert i mot, mener kongekjenner Wibecke Lie, som i er årrekke var NTBs kongestoff-medarbeider.

— Haakon kommer faktisk som konge når han kommer til Kristiansand for å åpne Kilden med tittelen kronprinsregent. Dit når ikke en gang Mette-Marit. Kong Harald er sannsynligvis på ferie i utlandet, kongeparet er ofte det i representasjonsrolige januar. Da er Haakon å anse som kongevikar, sier Lie.

Lie mener alle må ha forståelse for at det av og til blir arrangements-kollisjoner, også for kongelige.

Hva synes du om at Mette-Marit ikke deltar?