En studie som nylig ble publisert i British Journal of Nutrition viser at hver fjerde lyshudede, høygravide kvinner lider av D-vitaminmangel om vinteren, skriverFamilieprat.no.

Forskere ved Sahlgrenska akademiet ved Universitetet i Gøteborg har undersøkt 95 høygravide kvinner som er lys i huden. Undersøkelsen viste at sett året under ett hadde 65 prosent av kvinnene vitamin D-svikt, mens 17 prosent led av vitamin D-mangel.

Om vinteren forverret bildet seg: I disse månedene hadde hele 85 prosent av de høygravide kvinnene vitamin D-svikt, mens 28 prosent led av vitamin D-mangel.

LES OGSÅ:

Hjemmelaget babymat på 1 — 2 -3

Beskytt barna mot vårsolen

Babyen kan høre om du er trist eller glad

Dårligere tann- og skjelett hos babyen

Fra før vet man at D-vitaminmangel hos mor kan øke risikoen for dårligere tann- og skjeletthelse hos barnet. D-vitaminet er nemlig helt nødvendig for at kalsium (som er skjelettets byggestein) skal tas opp i kroppen.

Den britiske forskeren Dr. Cyrus Cooper har tidligere påvist at barn av mødre med D-vitaminmangel under svangerskapet, har svakere skjelett også så sent som ved 9 års-alderen.

— Vi vet at barnets vitamin D-status ved fødselen avhenger av mors vitamin D-status. Lav vitamin D-status kan gi barnet rakitt/engelsk syke. Men det har også sett på forholdet mellom mors vitamin D-status under graviditet og risiko for lav fødselsvekt. Mye forskning er på gang, som også tar for seg forholdet mellom mors vitamin D-status og utvikling av blant annet diabetes, sier Hanna Olausson som har ledet studien ved Sahlgrenska akademiet til NHI.no.

Anbefalt dose

De nordiske anbefalinger for inntak av D-vitamin sier at gravide og ammende kvinner bør spise minst 10 mikrogram D-vitamin per dag. Det er 2,5 mikrogram mer enn den anbefalte voksendosen, noe som ansees som nødvendig for at fosteret og barnet skal få ta til seg tilstrekkelig med kalsium.

Men til tross for anbefalingene, og til tross for at det er allment kjent at en vintertilværelse i det solfattige Norden gjør at vi får i oss for lite D-vitamin, har en urovekkende stor andel høygravide lyshudede kvinner altså et helsefarlig lavt nivå av D-vitamin.

95 lyshudede og høygravide kvinner fra Göteborg deltok i den svenske studien.

Om vinteren hadde hele 85 % prosent av kvinnene et underskudd av D-vitamin, og 28 % fikk konstatert direkte D-vitaminmangel.

Velutdannede og helsebevisste

– At en drøy fjerdedel har D-vitaminmangel om vinteren er bemerkelsesverdig, spesielt siden den studerte gruppen er velutdannet og helseinteressert. Vi kan derfor anta at D-vitaminmangel er enda vanligere hos mindre helsebevisste gravide kvinner, samt hos minoritetsgrupper der man prøver å unngå å eksponere huden for sol, sier Hanna Olausson, ansvarlig for studien, i en pressemelding.

Tran og sydenturer er gode kilder til D-vitamin.

Kroppen kan produsere D-vitamin selv, dersom den utsettes for sollys. Om sommeren, når solen står høyt på himmelen, danner huden mye D-vitamin. Men om vinteren er lysmengden i Norge alt for liten til at vi selv kan danne tilstrekkelige mengder.

LES OGSÅ:

Kjøp smart - kjøp brukt

"Alle" vil ha barn om våren

Dette er gode D-vitaminkilder

- Men hvordan kan den gravide sikre seg mot D-vitaminmangel?

– Både mor og barn trenger tilstrekkelig med vitamin D under svangerskapet. D-vitamin fås ved å spise fet fisk og være ute i sollys. Noen typer melk, ost og margarin er også beriket med D-vitamin. I tillegg anbefales det 5 ml tran (én barneskje) om dagen, eller tilsvarende i trankapsler, forteller Helsedirektoratet.

Direktoratet påpeker også at behovet for kalsium øker under graviditeten.

God kilder til kalsium er melk, ost, yoghurt, frø, sardiner, grønne blader, nøtter, mandler og tørket frukt.

Kort oppsummert: Dersom du har et normalt sunt kosthold, bør du som gravid ta en barneskje tran om dagen, for å styrken babyens skjelett og tenner.

Artikkelen er skrevet av Familieprat.no