KRISTIANSAND: — Utrolig moro. Jeg er kjempefornøyd. Gøy å få en slik pris, sier Hermansen.

Han veide 148 kilo for to år siden. Det fant han ut at var for mye. I gave av en venninne fikk han et første Grete Roede-kurs. Det ble starten på en stor slankeprosess.

— Jeg hadde grublet på vekten en stund og fant ut at nok var nok. Noe måtte gjøres, sier Hermansen.

Han forteller om en stillesittende arbeidsdag og fritid kombinert med et usunt kosthold.

— Jeg spiste få og store måltider. Gjerne ferdigmat, forteller han.

Nettkurs

Via nettkursene til Grete Roede fikk 33-åringen orden på kostholdet. Der hadde han kontakt med en veileder som han skrev ukentlige kostholdsoversikter til. I tillegg leverte han vektresultat og ulike kroppsmål.

FORSKJELL: - For å si det sånn, denne buksa satt bra trangt i sin tid. Det er utrolig å se hvor stor jeg var tidligere, sa Anders Hermansen da han møtte Fædrelandsvennen i januar. Siden har han holdt vekta på 90 kilo. Foto: Kjartan Bjelland

— Oppskriften har vært flere og mindre måltider gjennom dagen med kontrollert mengde og innhold. Det har blitt mer fisk, kylling, frukt og grønnsaker og mindre øl og snacks, sier Hermansen.

Foruten å endre kostholdet begynte han også å trene mellom tre til fem ganger i uka. Først spinning før det deretter ble styrketrening med personlig trener. Hermansen har erfart at å ha profesjonelle støttespillere som følger han opp er viktig.

— Jeg har gjort jobben selv, men jeg hadde ikke greid det uten deres støtte og veiledning, sier han om hjelpen han har mottatt fra kostholds- og treningsveilederne sine.

Kristiansanderen forteller at veien fra 148 kilo og ned har vært tøff.

— Veien har vært lang. I starten hadde jeg mye pågangsmot, men det er vanskelig å holde på så lenge. Kroppen og hodet blir sliten av kaloriunderskuddet og det gir utfordringer med å holde motivasjonen oppe, sier han.

Delmål

Nøkkelen ble små skritt av gangen.

— Jeg hadde små delmål på ti kilo. Målet når jeg startet var under 100 kilo. Når jeg kom dit fant jeg ut at jeg ville litt lenger ned. Da jeg kom til rundt 90 kilo var jeg fornøyd, sier Hermansen.

Han trener nå tre ganger i uka og har som mål om å holde på vekten sin. Det har han gjort siden han sluttet med slankingen ved nyttår.

— Jeg noterer ikke hva jeg spiser lenger. Å få det til å bli en hverdagslig vane å spise sunt er noe jeg er veldig fornøyd med, forteller Hermansen.

FØR: Slik så Anders Hermansen ut før han bestemte seg for å endre livsstil. Foto: Privat Foto: Kjartan Bjelland

Han har følgende oppfordring til de som vil ned i vekt.

— Det er en kombinasjon av kosthold og trening. Det handler om å stille om hverdagen og forberede seg mentalt på en endring. Å ha støttespillere er viktig, sier mannen, som har gått fra en fettprosent på nærmere 43 prosent til 16 prosent.

Han forteller at han har fått mange kommentarer for vektnedgangen sin og at han har måttet bytte ut klærne sine. At den harde slankejobben har vært verdt det er han ikke i tvil om.

— Absolutt. Det har vært verdt det. Alt har blitt mye enklere nå som jeg er lettere og i mye bedre form, sier Hermansen.

Stolt veileder

Kursveileder for Grete Roede Elin Unosen Bendiksen er overveldet over Hermansens vektnedgang.

— Jeg er verdens stolteste kursveileder. Jobben Anders har gjort er fantastisk. Det krever en innsats å legge om kostholdet, sier Bendiksen.

Hun mener Hermansens humør har vært en viktig faktor for fremgangen.

— Innsatsen hans har vært helt unik. Han har vært i Kristiansand og jeg har bodd i Bodø. Jeg har lagt merke til hans positive innstilling og den tror jeg har vært viktig, sier hun.

Det to har kommunisert via telefon og internett. De har hatt kontakt med hverandre ukentlig i to år, men møttes for første gang på prisutdelingen torsdag i Asker.

— Det var flott å møte han. Anders er en fin fyr og en verdig vinner, sier Bendiksen.