Mattilsynet har avdekket at et pizzakjøttprodukt fra Norsk Mesterkjøtt i Sarpsborg, «Pizzatopping Biff Piffo», inneholder mer enn 60 prosent svinekjøtt.

Dette til tross for at det er oppgitt å være et rent storfekjøttprodukt. Flere prøver tatt ut både i Oslo og Drammen viser det samme. Produktet brukes i gatekjøkkenindustrien.

Det melder Mattilsynet torsdag kveld. I etterkant av hestkjøttskandalen har tilsynet valgt å DNA-teste store mengder kjøtt.

— Dette er regelrett juks. Hvis en kjøper pizza med biff skal det være pizza med biff. Dessuten er det mange mennesker som ikke ønsker å spise svin av ulike årsaker. Hvis merkingen er feil fratar vi dem muligheten til å velge dette selv. Det er alvorlig, uttaler seksjonssjef Randi Edvardsen Edvardsen i Mattilsynet.

Svin i halal-kjøtt

Mattilsynet melder samtidig at de har gjort flere funn av svinekjøtt i gatekjøkkenmat som kun skulle inneholdt storfekjøtt.

Resultatene fra DNA-analyser viser blant annet betydelige mengder svinekjøtt i halalkjøtt fra produsenten Kuraas.

— Prøvesvarene vi har fått inn nå avdekker at flere av kebabproduktene fra Kuraas kan ha inneholdt opp til 30 prosent svinekjøtt. Funnene er også gjort i produkter som er angitt å være «halal». Dette ser vi svært alvorlig på. Funnet av svin i et halal-merket produkt gir en ny dimensjon i villedingen, sier Edvardsen.

Mattilsynet vil nå følge opp de virksomhetene der det er gjort funn av svinekjøtt, og politianmelde de alvorligste tilfellene.

Aftenposten har foreløpig ikke lyktes med å få tak i administrerende direktør Kjell Kuraas eller styrleder Reidar Gustav Kuraas i Kuraas AS.

Selskapet omsatte i 2011 for drøyt 200 millioner kroner. Samme år hadde de et underskudd på 2,5 millioner kroner. Kuraas AS tapte penger også i 2009 og 2010. ## Fant små mengder også i går

Onsdag ble det kjent at tilsynet også hadde funnet små mengder svinekjøtt i Kuraas' kebabkjøtt av merket Aramso. Mattilsynet sa da at det kunne dreie seg om slurv, og forurensing fra forrige produksjon.

– Dette kommer svært overraskende og veldig uønsket for oss. Vi har satt i gang en intern runde for å prøve å finne ut hvordan dette kan ha skjedd, sa markedssjef Kenneth Kuraas til NTB onsdag. Produsenten trakk da produktet tilbake.

Aramso kebabkjøtt selges i dagligvarehandelen, og Kuraas leverer primært i Nord-Norge, men noe av produktet kan også ha blitt levert til andre regioner, opplyser selskapet.

Vet ikke hvor kjøttet har havnet

Daglig leder Kai Tandberg i Norsk Mesterkjøtt sier til Aftenposten at han fikk beskjeden om svinekjøttet i pizzatoppingen torsdag ettermiddag.

– Det som har skjedd, er at en feriearbeider ved en feiltakelse har blandet storfe og svin i produksjonen. Sånt skal ikke skje. Det er en glipp, sier Tandberg.

Han sier at det dreier seg om ca. to tonn med kjøtt. Norsk Mesterkjøtt leverer kjøtt til grossister i Oslo-området og i Østfold, som videre leverer til restauranter og gatekjøkken.

– Jeg vet ikke hvor kjøttet havner etter at vi har levert til grossist, så mer kan jeg dessverre ikke si i dag, sier Tanberg.

Norsk Mesterkjøtt er en bedrift med fire-fem ansatte. Tandberg sier de nå skal gå gjennom sine rutiner for å sikre at noe tilsvarende ikke skjer igjen.

Skjermdump fra nettsiden til Kuraas.
Skjermdump fra nettsiden til Kuraas.