Det er innføringen av FN-konvensjon mot kjernefysisk terrorisme som gjør USA utålmodig. Konvensjonen er inkludert i den nye straffeloven, som ennå ikke har trådt i kraft, skriver Bergens Tidende.

En av hovedårsakene til dette er at regjeringen ikke har prioritert oppgradering av politiets datasystemer, noe som er helt nødvendig for at politiet kan følge opp en rekke nye paragrafer i loven. Politiet sier overfor Bergens Tidende at straffeloven tidligst kan tre i kraft i 2016-2017. Dette kan bli et utenrikspolitisk problem for Norge.

— Dette er pinlig for Norge, og det er pinlig for norsk utenrikstjeneste. Jeg håper regjeringen ser alvoret og sørger for å få konvensjonen ratifisert i nær framtid, sier seniorforsker Sverre Lodgaard ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Utenriksdepartementet (UD) understreker at konvensjonen er et viktig ledd i det internationale arbeidet mot terror, men skriver i et brev til Justisdepartementet at Norge bør ratifisere konvensjonen i næreste fremtid. (©NTB)