Ifølge statlige kinesiske medier gjennomførte de kinesiske jagerflyene rutinemessige luftpatruljer i tråd med internasjonal praksis, melder BBC.

Kina erklærte en kinesisk luftforsvarssone over omstridte øyer og et havområde i Øst-Kinahavet sist lørdag. Området er på størrelse med arealet til Nord-Norge og Trøndelag til sammen. Både Kina, Japan, Taiwan og Sør-Korea gjør krav på deler av områdene som forsvarssonen dekker.

Kina krever at alle fly som krysser sonen, skal rapportere sine planlagte flyginger til kinesiske myndigheter. Hvis ikke risikerer de det kineserne kaler «forsvarsmessige hastetiltak».

Den japanske kystvakten opplyste tidligere på dagen at flyene deres hadde krysset forsvarssonen uten å møte noen reaksjon fra Kinas side. Også det sørkoreanske forsvaret har opplyst at et av dets fly har passert gjennom sonen Kina hevder å ha opprettet, uten å melde ifra til kinesiske myndigheter.

Dermed følger Sør-Korea USAs eksempel som tidligere i uken sendte to ubevæpnede B-52 bombefly gjennom samme sone, uten å varsle kineserne. (©NTB)