Søndag og mandag er det valg i Italia, men Silvio Berlusconi droppet fredag den siste planlagte talen i Napoli på grunn av problemer med øyet. Statsministerkandidaten talte imidlertid til sine supportere gjennom et videoinnslag.

Blir det comeback for Berlusconi, eller tar en eks-kommunist over styringen i Italia? Landet er i dyp resesjon, arbeidsledigheten er skyhøy og tilliten til landets politikere er dalende.

Sittende statsminister Mario Monti brakte landet tilbake fra en finansiell avgrunn, gjennom smertefulle kutt og skatteøkninger. Han er ikke på valg i parlamentsvalget, men har åpnet for å fortsette som statsminister dersom sentrumsblokken han tilhører skulle vinne.

Den viktigste skillelinjen mellom kandidatene er hvem som vil fortsette Montis økonomiske kur.

Silvio Berlusconi har den siste tiden gjort comeback i italienske politikk. Han vært statsminister tre ganger tidligere, og er kjent for sine skandaleombruste oppførsel.

Han har blitt etterforsket for skatteunndragelse, korrupsjon og sex med mindreårige. Selv hevder han å være et offer:

— Jeg er uten tvil den personen som er mest forfulgt i verdens- og menneskehetens historie, sa han.

Berlusconi er fortsatt populær i Italia, og før dette valget har partiet hans Frihetens folk lovet å avskaffe den upopulære eiendomsskatten som Monti innførte for å få landet tilbake på fote. Det var Berlusconis parti som trakk støtten til Monti, noe som førte til at valget ble fremskyndet.

Bersani leder

Men mye tyder på at det er Pier Luigi Bersani, fra Demokratene, som tar over som statsminister. Den tidligere kommunisten blir beskrevet som rake motsetningen til Berlusconi.

Bersani blir ofte fotografert med sigar, og er kjent som en stødig politiker som ikke sprer rundt seg med dyre løfter.

— Vi kan ikke vinne ved å fortelle eventyr, for slik kan man ikke styre. Det blir ikke lett, men landet trenger det, sier Bersani. Han ønsker å videreføre Montis økonomiske kur.

Bersani er tidligere leder for kommunistpartiet, men er kjent som en pragmatiker og reformator. Under tidligere statsminister Romano Prodi liberaliserte han Italias energisektor på slutten av 1990-tallet.

Kan vinne ett av to kamre

- Bersani er en politiker med partiet i ryggen. Han slipper å hente mange nye velgere, men må mobilisere en base som lenge har vært der. Hans oppgave er å få velgere til å stemme og unngå at de går til populister og mer radikale partier, sier Italia-kjenner Audun Urke.

De siste meningsmålingene før valget viser et forsprang for Bersani, men han kan komme til å trenge støtte fra Mario Montis sentrumskoalisjon. Monti selv er senator og er ikke på valg.

— Det spennende blir om noen klarer å få et flertall i begge kamrene. Bersani ligger an til å få flertall i Underhuset, men ikke flertall i Senatet. Han får ikke gjort noe uten flertall i begge kamrene. Mest sannsynlig klarer han ikke det. Da blir det spennende om han klarer å få med Monti, sier Urke.

Fargerik bevegelse gjør det godt

Et nytt, fargerikt element i den italienske valgkampen er Femstjernesbevegelsen (M5S). Komikeren og bloggeren Beppe Grillo gjør det godt på meningsmålingen med sine kraftige angrep på politikere fra alle partier. Bevegelsen har bygget seg opp nesten utelukkende på internett, og hevder å være en motkraft til tradisjonelle politikere, som M5S stempler som korrupte.

Grillo mener politikken er en komedie:

- Komedie har alltid vært måten jeg forholder meg til verden på. Nå har jeg bare forandret tema for min komedie, sa han etter en valgseier i byen Parma.

Partiet ligger på opptil 20 prosent på meningsmålingene og kan få en viktig posisjon i parlamentet etter valget. Med sine kraftig utfall mot politikere på begge sidene er det uklart hvem partiet vil støtte. Grillo selv er ikke kandidat.